Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Yaşar Doğu Erkek Yetiştirme Yurdu ve Samsun Kız Yetiştirme Yurdunun bulunduğu alan üzerinde basında ve Samsun kamuoyunda yaşanılan tartışmaları bizler de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası genelbaskansamsunSamsun Şubesi olarak da kaygı ile izliyoruz.

            Bir tarafta Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Korunmaya ve bakıma muhtaç çocukların yaşam alanı olan, gezdikleri, sportif etkinliklerde bulundukları, oyun oynadıkları bahçeye kapalı yüzme havuzu yapacağını ısrarla açıklamış ve bunun için inşaat çalışmalarına başlamıştır.

            Öbür tarafta Atakum Belediye başkanı Metin Burma ben o alana kent meydanı yapacağım şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Bu süreçte alanın asıl sahiplerinin bu konuda ne düşündüğünü ve bu iki ihtimalin olması halinde bu süreçten nasıl etkileneceklerini sorgulayan maalesef olmamıştır.

           Bilindiği gibi Korunmaya muhtaç çocuk bir şekilde travma yaşamış, ailesinden, köyünden sosyal çevresinden uzaklaşmış ve kurum bakımına alınmış çocuk demektir. Bu çocuklar kaldıkları kuruluşlarda okula gitmek, çarşıdan küçük çaplı alışverişler yapmak, gerektiğinde kısa süreli çarşı izni kullanmak gibi kent yaşamının içinde bulunması gereken çocuklardır. Sosyalleşme denilen olgu bir yanıyla kent yaşamının içinde yaşayarak/var olarak kazanılabilecek bir olgudur.

            Adeta ötekileştirilen kent yaşamının dışına itilen, doğal izolasyon uygulanan bir yaklaşım kendisini milliyetçi muhafazakar olarak tanımlayan siyasilerin Sosyal hizmetleri sadece sadaka ve vicdan arasında verilen bir hizmet olarak algılama anlayışlarına dahi sığdırılamaz. Bu uygulama sosyal hizmetleri yorumlamalarındaki düşünsel darlık, piyasaya açma ve kamu mallarının talan edilmesi gereken rant alanları olarak algılanması şeklinde tanımlanabilir.

            Şehrin ortasında Şimdiki Tülay Başaran Anadolu Lisesinin yanında bulunan o zamanki adı ile Namık Kemal yetiştirme Yurdu, Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu adı ile jandarmanın yanında bulunan şuan ki binasına gönderilmiştir. Şehrin dışında olan çocukların ve personelin ulaşımında büyük sıkıntılar yaşadığı, yolun bahçenin yapılı olmadığı çamurun ve sefaletin içerisinde yaşam alanlarını kuran güzelleştiren çocuklar ve Sosyal hizmet çalışanları kaldıkları binaların ve arazilerin rantının yükselmesi ile kentin daha dışına Dereköy’e kadar gönderilmektedir.

            Bu durum kabul edilemez. Gençlik ve spor Bakanlığı havuzunu başka bir yere yapmalıdır. Talan mantığından vazgeçmelidir. İnsani ve vicdani olan budur. Kimsenin sahip çıkamadığı bu alana bu kentin Bakanı ile bu bu ilin valisi ve bu semtin Belediye Başkanı sahip çıkmalıdır.

                                                                                                 Çetin ERDOLU

                                                         Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası

                                                                                       Genel Başkanı

 

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]