12.11.2008 Çarşamba günü Mersinde yaşanan çocuk ölümleri ile ilgili çalışma yapılmış olup, çalışma sonucunda sendika binamızda basın ve kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz basın açıklamasıdır.

 

BASINA VE KAMUOYUNA

09 Kasım 2008 tarihinde 4 yaşındaki Bora DEMİR ile 11 Kasım 2008 tarihinde Can ULAŞ’ı Menigokok ( Menenjit ) hastalığından kaybettik.

Öncelikle ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Menigokok hastalığı ender görülen, ancak çok ciddi bir hastalıktır. Hastalık genellikle menenjit veya septisemi ( kan zehirlenmesi)olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın belirtileri:

        -Ateş

        -Yemeğe karşı ilgisizlik

        -Huzursuzluk, sinirlilik

        -Aşırı yorgunluk ve güçsüzlük

        -Kusma, ishal

        -Işıktan rahatsız olma, uyuşukluk

        -Kas kasılmaları

        -Toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı mor renkli döküntüler ya da daha büyük morluklar

 


 

Korunmak ve enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için hastayla çok yakın temasta olan kişilere koruyucu antibiyotik verilmelidir.

 

Şevket Sümer Sağlık Ocağı çalışanları çocukların ikamet ettikleri adreslerde oturanları muayene edip gerekli ilaçları uygulamışlardır. Sağlık Ocaklarımızın halkın sağlık hizmeti için olmazsa olmaz olduğunu bu acı örnek bizlere göstermiştir. Ölümlerin meydana geldiği Güneş Mahallesinde 150- 200 kişiye profilaksi başlanmıştır.

Fakat İlimizde 2009 yılında geçilecek olan Aile Hekimliği ile Sağlık Ocakları kapatılacak ve koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz kalarak halkımız koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaktır.

AKP iktidarının 2002 yılından bu yana başlatmış olduğu sağlıkta yıkım programının olumsuz sonuçlarını Ankara da, İzmir de, Kayseri de birçok bebeğin ölümünde gördük.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak Mahalle Muhtarı, çocukların aileleri, Sağlık Ocağı çalışanları,  Çocuk ve Kadın Doğum Hastalıkları Hastanesi yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde 2 çocuğumuzun vefat ettiği, şuana kadar bu hastalıktan başka bir başvurunun olmadığı tespit edilmiştir. Sağlık Müdürlüğü bu konuda bütün çalışmaları yapmalıdır. Eczanelerde bulunmayan rif süspansiyon ilacının acil temin edilmesi gerekmektedir

Koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermenin halkın hasta olmasını önleyici çalışmaların tedavi edici hizmetlerden daha ucuz olduğunu biliyoruz. Sağlığın piyasa koşullarına devredilmesini yani parası olanın sağlık hizmeti alacağı bir döneme girmiş bulunmaktayız..

Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak sağlıkta yaşanan her türlü olumsuzlukların takipçisi olduğumuzu ve halkın sağlık hakkına sahip çıkacağımızın bilinmesini istiyoruz.

SES MERSİN ŞUBESİ A.

              Şube Başkanı

                              Yılmaz BOZKURT

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×