Bitlis Şubemiz: Ne Destek, Ne Teşvik! Yoksulluk Sınırının Üzerinde İnsanca Yaşamaya Yetecek Temel Ücret Talebimizden Vazgeçmiyoruz!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bitlis Şubemiz bugün Tatvan Devlet Hastanesi önünde “Ne destek, ne teşvik, yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşamaya yetecek temel ücret talebimizden vazgeçmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Şubemiz adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlık Bakanı ‘beyaz reform’ sloganıyla sosyal medyada müjdeler duyurdu. Müjde diye duyurulan bu performans sistemi neymiş hep beraber bakalım. Yönetmelik yayınlandı Bakan Koca ‘kitap gibi yönetmelik’ tabirinde bulundu. Bilindiği üzere sabit dönerler genel bütçeye aktarıldı. Yeni yönetmelik yayınlandı. Çarşaf çarşaf haberleştirildi. Sağlık emekçileri olarak ‘tek kalem maaş’ isteğimizi dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşamaya yetecek temel ücret talebimizden vazgeçmiyoruz. Yoksuluk sınırı 18.000 lira gibi bir meblağ iken bugün sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Genel bütçeye aktarılan sabit dönerler emekliliğe yansıtılmadı. Sadece temel maaşla beraber ücretlere yansımış durumda. Netice olarak hiçbir gelecek sunulmadı emekçiler adına. Yeni yönetmelik yayınlandı. Performans sisteminin daha da karışık bir biçimidir adeta. Sabit dönerler kaldırıldı denildi. Yeni bir sabit döner ortaya atıldı. Biz maaş kalemleri azaltılsın dedikçe bakanlık ısrarla maaş kalemlerini artırmada ısrar ediyor.  Sonuç olarak performans sistemi teşvik ek ödeme ve temel ek ödeme olarak iki kaleme ayrıldı. Performans sistemi bitti denilerek, kelimelerle oynanarak performans sisteminin içeriği korunmuştur. Gün itibari ile hekimler ve diğer sağlık emekçilerinin sistemlerine yansıyan ücret iyileştirmelerinde de performans sistemine benzer şekilde; uzun saatler boyu çalışma, daha fazla hasta, daha çok işlem, sağlıklı bir toplum yerine hastalıktan beslenen kışkırtılmış sağlık tüketimi ile “ne kadar çok çalışırsan o kadar çok kazanırsın” mesajı verilmektedir. Performans sistemi ile yaşadığımız yıllar bize göstermiştir ki aynı politikaların ürünü olan teşvik ek ödeme sonucundaki ücret iyileştirmeleri de geçici olacaktır. Sağlıkta teşvik olarak sürdürülen hizmet sunumu, hekimleri yarıştırarak gelir getirmeyi hedefleyen bir sistemde altı delik bir havuza su dökmekten öteye gidemez. Performansa dayalı, gelecek sunmayan bir sistem istemiyoruz. Bu sistem sorunları çözmeyecek. İstifaları azaltmayacak. Kaliteli bir hizmet sunmayacak halka. Yoksulluğumuzu azaltmayacak. Verilen ücretler sus payıdır. Bizler susmayacağız. Taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.”

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]