15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren hükümet, hukuk sistemini adeta OHAL ve KHK ile yönetilen rejime evriltti. OHAL döneminde gece yarıları çıkarılan 32 KHK ile 134207 kişi savunma hakkı bile tanınmadan ihraç edildi. Bu dönem de ihraç edilenlerin 10 binden fazlası da sağlık ve sosyal hizmet alanında görev yapan emekçilerdi.

Uzun yıllardır sendikamız ve üyelerimiz nitelikli, ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilinde sağlık ve sosyal hizmeti savunmakta ve mücadelesini yürütmektedir. Ayrıca hizmet sunumunun planlanmasından sunumuna kadar sağlık emekçilerinin ve örgütlerinin, hizmeti alan toplumun örgütlü yapılarının söz ve karar sahibi olduğu, yöneticilik kademelerinde liyakatin ve mesleki tecrübenin esas alındığı sağlık ve sosyal hizmet modelini savunduk. Yıllarca sağlık alanın torpilden, siyasi partilerden, her türlü dini, etnik grupların referansı ile yönetilmemesi gerektiğini sendikamız ve üyelerimiz her zaman eylemi ve söylemiyle dile getirdi. Yine söylemi ve eylemi ile askeri, sivil her türlü darbelere karşı mücadele etmiş üyelerimizi ihraç etme hukuksuzluğunu bu güne kadar kabul etmedik etmeyeceğiz.

Pandemi koşullarının yaşandığı bu dönemde sağlık ve sosyal hizmet alanında yaşanan personel eksikliği çok daha fazla görünür olmaya başladı. Aynı zamanda bu dönemde sağlık hakkının ne kadar yaşamsal olduğunu ve bu hakkı yerine getirecek sağlık emekçilerine ne kadar ihtiyaç olduğu da açığa çıkmıştır.

Haksız hukuksuz ve savunması dahi alınmadan ihraç edilen 10 binden fazla sağlık ve sosyal hizmet emekçisinin neredeyse tamamı uzun yıllar çalışmış tecrübeli ve liyakatlı insanlardı. Ellerinde varsa delilleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili yasalar, adli ve idari süreçler elbette işletilebilir. Ulusal ve uluslararası mahkemelerin ve hukuksal mücadelenin önünü kapatmak için kurulan OHAL inceleme komisyonu derhal lağvedilerek ihraç edilen emekçiler görevlerine iade edilmelidir.

Özellikle sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan emekçiler gittikçe tükenmektedir. Personel açığı kadrolu ve güvenceli istihdamla giderilmelidir. Bu dönemde 10 binden fazla deneyimli ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçisi görevine başlatılarak bir nebzede olsa hukuksuzluk giderilmiş olacak ve çalışan arkadaşlarının da rahatlamasına katkı sağlayacaktır. 29.10.2020

                                                                                                                      MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]