KESK, “İş ve ücret güvencesi” talebiyle 5 Haziran’da gerçekleştirilmesi planlanan bir günlük iş bırakma eylemi öncesi, greve ilişkin kamu emekçileri ve yurttaşların düşüncelerine başvurmak üzere referandum başlattı.

referandum2013-2Türkiye genelinde “İş ve ücret güvencesi” talebiyle 5 Haziran’da gerçekleştirilecek bir günlük iş bırakma eylemi öncesi, greve ilişkin kamu emekçileri ve yurttaşların düşüncelerine başvurmak üzere referandum kararı alan KESK, 31 Mayıs’a kadar sürdüreceği eylemine Adana’da İnönü Parkı’nda kurduğu stant ile start verdi. Temsili sandığın kurulduğu etkinlikte “Kamuda CEO’lara, hükümet memurluğuna, performansa göre ücretlendirmeye, kadrolaşmaya, rotasyona, esnek çalışmaya karşı güvenceli iş-ücret güvencesi için tüm kamu emekçilerini 27-31 Mayıs’ta Referanduma, 5 Haziranda uyarı grevine katılmaya çağırıyoruz” ve “AKP’yi uyarıyoruz: Kamuda CEO istemiyoruz! Performansa dayalı ücrete hayır!, Hükümet memuru istemiyoruz” yazılı pankartlar açıldı. KESK Adana Şubeler Platformu bileşenlerinin katıldığı etkinlikte, eylemlerine ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, hükümetin talepleri karşısında halen “Üç Maymun”u oynadığını söyledi. AKP’nin iktidarı boyunca ard arda çıkardığı kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler ve yönetmelikler ile kamu hizmetlerinin ticarileşmesi ve özelleşmesi sürecini hızlandırdığına dikkat çeken Karaca, hayata geçirilen onlarca düzenleme ile kamu emekçilerinin iş ve ücret güvencesinin adım adım budandığını ifade etti.

 

 ‘AKP iktidarının Çalışma Bakanı pervasızlaştı’

 “Maaşlarından, emekliliklerine, sağlık harcamalarından, trafikte geçiş üstünlüğüne kadar kendilerine bin türlü ayrıcalık tanıyan düzenlemeleri yasalaştıranlar sıra emekçilere gelince hep aynı nakaratı tekrarlayarak ‘kaynak yok’ dediler” diyen Karaca, “Bir avuç sermayedarın çıkarına uygun yasalar yapılırken, kamu yararı, yani halkın yararı göz ardı edildi. Teşvik denince aklına patronlar, tasarruf denince emekçiler gelen AKP iktidarının Çalışma Bakanı milyonların gözünün içine baka baka ‘Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok. Geçinirsiniz. Ona mahkumsanız 800 TL’de büyük bir paradır’ diyecek referandum2013-3kadar pervasızlaştı. Emekçilerin talepleri karşısında üç maymunu oynayan AKP kendi bildiğini okumaya devam ediyor” diye belirtti. 

 “Artık yeter!” diyerek konuşmasını sürdüren Karaca, şunları dile getirdi: “Bu gün TBMM’de olan hükümet memurluğu yasa tasarısına ve her an tasarıya eklenme ihtimali olan rotasyon (sürgün) düzenlemesine, performansa dayalı ücretlendirmeye, uyanık tüccar hesabıyla disiplin cezalarının değiştirilmesine, iş ve ücret güvencemizin tamamen ortadan kaldırılmasına karşı 5 Haziran’da grevdeyiz.” 

 Açıklamanın ardından referandum için kurulan sandıkta ilk oylar kullanılmaya başlandı.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]