İstanbul Aksaray; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kreş Ve Gündüz Bakımevi Boşaltıldı

Facebook
Twitter
WhatsApp

            21 Kasım 2011 tarihinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kreş ve Gündüz Bakımevi binası Marmaray tünel açma inşaatından kaynaklı kısmi hasarlar oluştu ve güvenlik amaçlı binalar boşaltıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kreş Ve Gündüz Bakımevinde kalan çocuklar Beyazıt ve Çapa Kreş ve Gündüz Bakım cerrahpasakres1evlerine gönderildi. Yaklaşık 200 çocuğun yararlandığı kreş, hizmet veremez durumda. 19 Ocak 2012 tarihinde İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığının hazırladığı raporda belirtildiği gibi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kreş Ve Gündüz Bakımevi binasının çevresinde Marmaray TBM çalışmasına bağlı zemin oturmalarının meydana geldiği tespit edilmiş, yapılan gözlemler ve incelemeler sonucunda binanın güvenli olmadığı tespit edilmiştir.

         Yıllardır hastanemiz içinde sağlık çalışanlarına hizmet veren kreşimiz Marmaray inşaatı sebebiyle kapatıldı. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü 4000 kişinin çalıştığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesine yeni bir kreş yapmak yerine geçici çözümler üreterek sorunu geçiştirmeye çalışmakta. Geçen yaklaşık 15 aylık süre içinde sendikamızın sorunun çözümü konusundaki önerilerine kulaklarını tıkayarak Çapa ve Beyazıt kreşlerine kapasitelerinin iki katı öğrenci alarak çözmeye çalıştı. 20 kişilik olması gereken sınıflara 40-45 çocuğun tıka basa doldurulması tam bir aymazlık ve vurdumduymazlıktır. Aynı dönemde hasar oluşan kulak burun boğaz binası içinde sağlık hizmeti veren onkoloji, sağlam çocuk, hematoloji, KBB polikliniklerine aynı gün yer bulabilen idare; buralarda sağlık hizmeti veren çalışanların çocuklarının mağduriyetini 15 ay geçmesine rağmen çözmemiştir.

         Sınıfların çok kalabalık olması çeşitli hastalıkları da beraberinde getirmekte, sağlık hizmeti veren İstanbul Üniversitesi sağlıksız koşullarda kreşcerrahpasakres3 hizmet sunmaya devam etmektedir. Hastane çalışanı servisle işe çocuğu ile geldikten sonra Çapa veya Beyazıt kreşlerine çocuğunu bırakıp işine dönüyor, akşam iş çıkışı yine çocuğunu alıp servise binme telaşıyla geçiyor. Birde kreşlerdeki yoğunluktan kaynaklı çoğunu teslim etme ve teslim alma kuyruğunda beklemek zorunda kalıyor. Her gün bu koşuşturma içinde geçen sağlık personelinden sağlık hizmeti vermesi beklenmekte. Evet, Sayın Başbakan üç çocuk talebi söylemekle olmuyor. Hükümetinizin övünerek bitiremediği Marmaray çalışması bu anneleri her gün mağdur ediyor. Bunu ne zaman göreceksiniz Sayın Başbakan.

         15 aylık süre içinde sendikamız İstanbul üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kamil Adalet dâhil pek çok yöneticiyle yaklaşık 200 ailenin kreş sorunun çözülmesi konusunda görüşmeler yaptı, yazılar yazdı çözüm önerilerinde bulundu her defasında değerlendireceğiz diyerek bizleri oyaladılar. Soruna dikkat çekmek için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastane girişine pankart astı belki yöneticileri rahatsız ederiz de sorun çözülür diyerek ama Hastane başhekimi astığımız pankarttan rahatsız oldu güvenliğe indirilmesini emretti.

         Sendikamızın aldığı karar gereğince, taleplerimizi duyurmak amacı ile sendikamızın imzasını taşıyan pankartın, örgütlü olduğumuz bir işyerinde asılması; Anayasal-demokratik-sendikal hak ve faaliyet niteliğindedir. Asılmış bulunan pankartın, Başhekim Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu’nun cerrahpasakres2emri üzerine, Özel güvenlik görevlilerince kaldırılması, “sendikal örgütlenme ve sendikal hakların kullanılmasına engel olacak nitelikte müdahale” anlamını taşımaktadır ki; bu fiil yasalara, uluslar arası sözleşmelere aykırı olup, Türk Ceza Kanunun 118. maddesinde suç olarak belirlenmiş ve suçu işleyenlerin, 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Diğer yandan, özel güvenlik görevlilerinin-kolluk kuvvetlerinin, sendikal faaliyetlere müdahale etme yetkisi bulunmadığı gibi, yasadışı olan bu emrin yerine getirilmesi de suçtur. Bu konuda Başhekim ve özel güvenlik hakkında savcılığa gerekli suç duyurusunda bulunacağız.

           Buradan Sayın Rektörümüze seslenmek istiyoruz!        

           İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün restorasyonu yapılıyor. Sayın Rektörümüzün kendi Fakültesinde 4000 çalışanına da kreş yaptırmasını gerekmez mi? İnsani koşullarda hizmet verecek gözümüz arkada kalmayacak kreş istiyoruz. Kreşimiz yeniden yapılana kadar eylemlerimiz artarak devam edecektir. 30 Ocak 2013

 

            SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI AKSARAY ŞUBESİ

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]