Sağlık Çalışanlarına Fiziksel Şiddetten Sonra Şimdi de Köfte Şiddeti

Yiyene dayak yemeyene bozuk köfte Adres: Karşıyaka Devlet Hastanesi

Sağlık çalışanlarının çektiği zulüm bitmiyor. Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarından sonra bir de gıda şiddeti uygulanıyor. Karşıyaka Devet Hastanesi yemekhanesinde 10.10.2012 tarihinde hastane çalışanlarına verilen öğle yemeği sonrasında yemek yiyen hastane personellerinde bulantı,kusma,ishal şikayetleri başlamıştır.(yemek menüsünde köfte,makarna,komposto bulunmaktadır ) Gıda zehirlenmesinde yaklaşık 60 sağlık çalışanı etkilenmiş olup arkadaşlarımız hastane acil servisinde ve çalıştıkları servislerde müdahale yapılmıştır. Olaydan hemen sonra yetkililer tarafından yemek numuneleri alınarak halk sağlığı laboratuarına incelenmeye gönderilmiştir.işyeri temsilciliğimiz hastane idaresi ile olay hakkında görüşmüş ve gıda zehirlenmesi belirtileri bulunan sağlık çalışanları ile birlikte olayın araştırılması ve sonuçlarının açıklanması konusunda dilekçe vermişlerdir.hastanede yemek sorunun yeni olmadığı sorunun artarak devam ettiği bu son olayda görülmüştür.Hastaneye yemek veren yemek fabrikası na yaşanan sorunlarla ilgili olarak hastane idaresi tarafından uyarıldığı ve tutanak tutulduğu idda edilmektedir.

İşletme mantığı ile yönetilen hastanelerin hizmet alımında tek dertlerinin finansal karlılık olması sonucu insandan uzaklaşan çalışma ortamları doğmuştur. İnsanlara sağlık hizmeti sunana kişilerin öğlen yemeğinden zehirlenmesi sağlığın özelleştirilmesinin bir sonucudur. Özelleştirmeler,hizmet satın almalar,taşeron çalıştırma gibi uygulamalarla hastaneler işletmeye dönüştürülmüştür.

Ülkemizde yemek fabrikaları pıtırak gibi çoğalmakta ancak bunları yeterince denetleyecek çalışan bulunmamaktadır.

Gıda denetimi ve güvenliği önemli olup, gıdaların saklanma ortamlarından yemeklerin hazırlanmasına ve tüketilmesine kadar denetim faaliyetleri,aralıksız,etkili ve eksiksiz yürütülmesi gereken koruyucu sağlık hizmetlerindendir.

Önüzdeki günlerdede bu tür gıda zehirlenmelerinin meydana gelmemesi için gıdaların üretimi,taşınması,depolanması ve hazırlanmasına ilişkin sorunların tesbit edilerek önlem alınmalıdır.

Sonuç olarak. Karşıyaka devlet hastanesi çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, hastane yemekhanesindeki olumsuzlukların düzeltilmesi için çabamız sürecektir. Karşıyaka devlet hastanesinde alınan yemek numunulerinin tahlil sonuçları ile enfekiyon komitesinin raporu sağlık çalışanları ve kamuoyu ile paylaşılmalı ,varsa sorumlular ortaya çıkarılmalıdır

                               SAĞLIKLI ve GÜVENLİ GIDA HERKESİN HAKKIDIR.

                                                                                                                                     SES İZMİR   ŞUBE

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]