SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN YENİ BİR SKANDAL DAHA…

Facebook
Twitter
WhatsApp

 Bir bütün olarak tutarlı, sürekli ve güven veren politikalar uygulaması gereken Sağlık Bakanlığı aksine her geçen gün güven kaybına yol açıyor. Kolera, Kuş Gribi, KKKA salgınlarındaki sorumsuzluklarının yanı sıra ilimizde açığa çıkan Kızamıkçık Aşısı skandalı henüz belleklerimizden silinmemişken Bakanlığın uyguladığı piyasacı sağlık politikalarından dolayıdır ki bugünlerde yeni bir sağlık skandalı ile karşı karşıyayız. Sağlık Bakanlığı Domuz Gribi salgınında etkene temas şüpheli vakalar için koruyucu amaçla kullanılan antiviral ilaçların son kullanma tarihini uzatarak halkın sağlığını bir kez daha riske ediyor.

                                                     

                                        BASINA VE KAMUOYUNA

 Ülkemizde pandemik influenza salgını yaşanmakta ve her gün yeni ölümler gerçekleşirken, domuz gribi kesin vakaları ile temas eden kişilere koruyucu olarak son kullanma tarihleri geçmiş antiviral ilaç kullanılmaktadır.

Kuş gribi döneminde satın alındığı tahmin edilen, Sağlık Bakanlığı depolarında stoklanan ve son kullanım süresi dolan antiviral ilacın (TAMİFLU) son kullanım tarihlerinin sadece etiket üzerinden uzatılarak antiviral ilacın kullanılması, bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı fert ve toplum sağlığını korumak ve tedavi etmekle sorumlu olan Sağlık Bakanlığının güven göstergesidir.

Miktarı, tutarı ve kaç kutu olduğunu bilmediğimiz Sağlık Bakanlığı depo stoklarında bulunan ve miadı geçen antiviral (TAMİFLU) ilaçlarla ilgili olarak, ilaç üreticisi firması Roche ile Sağlık Bakanlığı arasındaki yazışmalar sonucu;

·          Sağlık Bakanlığı merkez deposunda ve il sağlık müdürlüklerinin stoklarında aseltamivir etken maddeli tamiflu 75 mg tabletin 5 yıl olarak kutu üzerinden basılı olan miatlarının 7 yıla çıkarılması uygun olduğu,

·          Bakanlık merkez stoklarında bulunan söz konusu ilaçlarının yeniden etiketleneceği,

·          Söz konusu miat değişikliğinin sadece tablet formu için geçerli olacağı, süspansiyon formu için kutu üzerinden mevcut miatların geçerli olacağı,

·          Halen piyasada bulunan Tamiflu 75 mg tabletlerin miatlarında, ulusal ve uluslar arası geçerli yönetmelik ve kılavuzlara göre “raf ömrü 5 yılı aşmamalıdır” ibaresi bulunduğundan dolayı her hangi bir değişiklik olmayacağı,

·          Raf ömrü değişikliği sadece pandemiye hazırlık için stoklama amacı ile Sağlık Bakanlığınca temin edilen adı geçen ilaçlar için söz konusu olacağı belirlenmiş ve buna uygun çalışmalar başlatılmıştır.

Son kullanma tarihi dolacak olan süspansiyonların 14 Kasım 2009 tarihi itibari ile kullanımlarının durdurulması ve ilaçların toplu olarak imha edilmesi

Yani eczane raflarında bulunan aynı ilacın (TAMİFLU 75 mg tb) miadı uzatılmıyor ve kullanılması yasak, Sağlık Bakanlığının depolarında stoklanan miadı geçen aynı ilacın miadı uzatılıyor ve kullanımı serbest. Ne güzel alışveriş değil mi? Alın Verin Uluslar arası ilaç tekellerine ve Sağlık Bakanlığına can verin.

Pandemik influenzada antiviral ilaçlar; domuz gribi kesin vaka ile son 7 gün içinde yakın teması olan ancak klinik semptomları olmayanlara, kesin vakayı takip eden sağlık çalışanlarına ve referans laboratuarı çalışanlarına önleyici ve koruyucu olarak verilmektedir.

Domuz gribinden ölen taşeron sağlık çalışanına ilk müdahale eden sağlık çalışanlarına koruyucu olarak verilen Tamiflu 75 mg tb. ‘in miadının geçtiğini ilk olarak SES Ankara Şubemiz tespit ettirmiş ve kamuoyu ila paylaşmıştır.

 Sağlık Bakanlığını kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz,

1-       Sağlık Bakanlığı depolarında miadı geçen antiviral ilaçların temin yolu nedir?

İhale ile alınmışsa belirlene tutar ve kutu adedi nedir?  Antiviral ilaçlar (tamiflu) hangi tarihte Sağlık Bakanlığına teslim edilmiştir ve teslim edilen ilaçların son kullanma tarihleri nelerdir? Son kullanma tarihi biten antiviral ilaç (tamiflu) miktarı nedir?

2-       Roche firmasının ürettiği Tamiflu 75 mg tabletin, aynı üretim tarihli eczane raflarında miadı dolan ilacın miadı uzatılmazken, Sağlık Bakanlığı depolarında miadı dolan Tamiflu 75 mg tabletlerin miadını hangi bilimsel farmakolojik verilerle göre uzattınız?

3-       Miadı geçen ilaçların kullanılması ilacın etkinlik değerini azaltmaktadır. Etkinliği azalan bir ilacın bu önemli salgın hastalıkta nasıl koruyucu olarak kullanmayı düşünüyorsunuz?

4-       Miat uzatma Roche firmasının ürettiği Tamiflu ilacına özel bir uygulamamı, farklı tüm ilaçların miatlarını 2 yıl uzatmayı düşünüyor musunuz?

 

 SES İZMİR ŞUBESİ

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×