AA-Aile hekimliği uygulamasında pilot iller arasında yer alan Isparta’da, 3 Kasım’dan itibaren başlatılan ”Aile Hekiminden Zorunlu Sevk Uygulaması”nın, henüz anne karnındaki 8 aylık bir bebeğin ölümüne yol açtığı iddia edildi. Hamile kadın, sevk alabilmek için 3.5 saat sırada beklediğini, bu sırada yaşadığı sorunların bebeğini kaybetmesine yol açtığını öne sürdü.

Eşi polis memuru olan Selma Tonga, kasım ayı içerisinde rahatsızlandığını, ancak sevk zinciri prosedürünü yerine getirebilmek için 3.5 saat yollarda, karnındaki bebeğiyle birlikte yaşam mücadelesi verdiğini, ancak yolda doğan bebeğin hastaneye ulaştığında hayatını kaybettiğini iddia etti.

Tonga, yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi:

”25 Kasım’da rahatsızlandım. En yakın sağlık ocağına gittik. Orada SDÜ Tıp Fakültesi’ne gitmem gerektiğini, ancak sevk zinciri nedeniyle Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi’nden sevkimin yapılması gerektiği belirtildi. Ağrılarım artınca 180 kilometre mesafedeki Isparta yerine, 55 kilometre mesafedeki Beyşehir’e gitmek istedik. Fakat bize prosedür gereği SDÜ Tıp Fakültesi’ne gitmemiz gerektiği söylendi. Bir bayan doktor ve iki hemşire ile yola çıktık. Gölkonak’ta ambulansa bir erkek doktor daha bindi ve 15 dakika sonra doğum gerçekleşti. Ancak bu sırada ambulanstaki bayan doktor fenalaşınca Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi’ne giriş yaptık. Buradaki işlemlerin ardından Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi’ne geldik. Bu hastanede de kuvöz olmadığı gerekçesiyle SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevkimiz yapıldı. Tıp Fakültesi’ne vardığımızda bebeğimin kalbi daha fazla dayanamadı ve bebeğim öldü.”

18 yaşında bir kızı olduğunu ve kaybettiği çocuğunun ise oğlan olduğunu belirten Selma Tonga, ”Bebeğimi kucağıma alamadan kaybettim. Beyşehir’e gitseydik veya doğrudan SDÜ Tıp Fakültesi’ne gitseydik belki de çocuğum bugün hayatta olacaktı” diye konuştu.

27 Kasım tarihinde tedavi gördüğü SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nden ayrılan Tonga, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

İlk olarak Yenişarbademli Kaymakamlığı’na başvurduklarını söyleyen Tonga, Şarkikaraağaç Cumhuriyet Savcılığı’na da bebeğin ölümünde ihmali bulunan görevliler hakkında şikayetçi olduklarını söyledi.

-İL SAĞLIK MÜDÜRÜ ÖNAL-

Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal ise iddiaları araştırdıklarını belirterek, ”Bebeğin ölümü zorunlu sevk uygulamasından değil, riskli bir gebelik geçiren annenin zamanında tam donanımlı bir hastaneye yatmamasından kaynaklanıyor” dedi.

38 yaşındaki annenin riskli bir gebelik dönemi geçirdiğini ifade eden Önal, hekimlerin anneye, yaşını da göz önüne alarak doğumdan önce tam donanımlı olan SDÜ Hastanesi’ne yatarak, kontrol altına alınmasını önerdiklerini, ancak annenin diğer çocuğunu gerekçe göstererek, önceden hastaneye yatarak kontrol altına alınmayı kabul etmediğini kaydetti.

Anneye 27 Kasım için gün verildiğini, ancak riskli gebelik nedeniyle 25 Kasım’da doğumun gerçekleştiğini anlatan Önal, ”Bebeğin ölümünde zorunlu sevk uygulamasının rolü yok. Zaten baba polis memuru. Devlet memurlarının aile hekiminden sevk almaları zorunlu değil. Ambulans’ın Eğirdir’deki hastaneye uğraması, doktorların (acaba daha kısa sürede bir müdahale yapılabilir mi?) düşüncesinden kaynaklanmıştır. Bu hastanede kuvöz olmadığından ilk müdahalenin ardından hasta Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi’ne gönderilmiş” diye konuştu.

-CHP MİLLETVEKİLİ COŞKUNER-

CHP Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Aile Hekiminden Zorunlu Sevk Uygulaması ve hastanelerdeki doktor sıkıntısı konusunda daha önce uyarılarda bulunduklarını bildirdi.

Bazı branşlardaki doktor yetersizliğini soru önergesi halinde TBMM’ye taşıdığını belirten Coşkuner, ”Sağlık Bakanlığı cevapsız ve tepkisiz kalmayı tercih etmişti” iddiasında bulundu.

www.medimagazin.com 18Aralık 2008

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]