6.5 aylık hamile kadın, 4 hastaneden kuvöz yok diye geri çevrildi. 900 gram doğan bebek yaşam savaşında


Sağlık Bakanı Recep Akdağ sağlık alanında önemli ilerlemeler kaydettiklerini yenidoğan servislerinin ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyedursun hastane skandallarına İstanbul’da bir yenisi eklendi.


Esenyurt’ta yaşayan Zahide Aksu evinde doğum yaptı. Hastane hastane dolaşan Aksu kuvöz olmadığı için hiçbir hastaneye kabul edilmedi. 6.5 aylık doğan bebek 1 gün sonra Yeni Mahalle Doğumevi’ne kaldırıldı.


Aksu çifti 6 yıl sonra bekledikleri çocuğa kavuşmanın heyecanını yaşayamadı. Aile her an bebeği yitirme korkusu içinde yaşıyor.
Erken doğum yapan Zahide Aksu’ya dolaştığı tüm hastanelerin kapıları kapandı. “Kuvöz” yok denilerek geri çevrilen Aksu prametüre bebeğini evde ebe yardımıyla doğurdu. Bebek doğumdan 1 gün sonra Yeni Mahalle Doğumevi’ne kaldırıldı.


Hastane hastane dolaştılar


Esenyurt’ta yaşayan inşaat işçisi Gülabi Aksu, 2 gün önce eşini Özel Uğur Hastanesi’ne götürdü. Eşinin erken doğum yapacağını öğrenen Aksu doğum sancıları başlayınca hastaneye koştu. Bebeğin erken geleceğini söyleyen doktorları kuvöz yok diyerek çifti geri çevirdi.
Buradan Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden çift hastanenin kapısından içeri bile giremedi. Eşini alıp Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdüğünü ancak orada yapılan tedavinin ardından kuvöz olmaması nedeniyle Çapa’daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitmelerinin söylendiğini belirten Aksu, son bir umut olarak Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittiğini söyledi.
Aksu, “Çapa Hastanesi’ne gittik orada içeri dahi giremedik. Kapıda kaldık.


‘Özel hastane bin YTL istedi’


Özel hastanelerin listesini aldık ve hepsini tek tek aradım. Günlük 1000 YTL para istediler. Çaresiz eve geldik ve bir ebeye yalvardık. O da para almadan doğumu yaptırdı. Ama kuvöze konulması gerekir” şeklinde konuştu.
1 günlük minik bebeğin annesi Zahide Aksu, “Hastanelerde kuvöz olmadığını söylediler. Biz de bir ebe çağırttık ve evde doğurdum. Ben burada kiracıyım yakacaklarımı komşular veriyor. İlk çocuğum bu. 6 sene bu çocuğun olması için uğraştık” dedi.


Hastanelerin kuvözleri dolu


Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uz. Dr. Zafer Çukurova, annenin hastanelerine geldiğini ancak kabul edemediklerini söyledi. Çukurova, “Yenidoğan bakımda 26 kuvöz var ve orada 28 bebek bulunuyor. 2 kuvözde çift bebek yatıyor. Kadın doğum kliniğinde de yatak yok. O bebeği üçüncü kuvöze alıp diğer bebekleri riske sokabilirdim” dedi.
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Haldun Ertürk de yaptığı açıklamada, “Bizde 5 adet yenidoğan yatağı var ve 5’i de dolu. Böyle olunca başka bir hastaneye gitmesi tavsiye edildi” dedi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Berkman, “Haberimiz yok. Gelmiştir ama kuvöz yoksa, servis doluysa yapacak bir durum yok” şeklinde konuştu.
Geceyi zor şartlarda geçiren ve henüz ismi konulmamış kız bebek Yeni Mahalle Doğum Evi’ne kaldırıldı. Yeni doğan yoğun bakımda tedavisine başlanan bebeğin durumunun kritik olduğu öğrenildi. Anne Zahide Aksu da aynı hastanede tedavi altına alındı.
Bakan eksik yok demişti
Ekim ayında bir toplantıda bakanlığının faaliyetlerini değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Yenidoğan merkezleri güçlendirildi. Nakil kuvözleri yetersizdi. 112 kırsala hizmet vermiyor, doğumlara gitmiyordu, bunlar giderildi” açıklaması yapmıştı. Oysa Aksu çiftinin gittiği hastanelerin hiçbirinin yenidoğan servisleri ve kuvözlerinde yer yoktu.
Sağlık Bakanı’nın açıklamasını yalanlayan bu yaşananlar bir bebeğin hayatına mal olabilir. (19 Aralık 2008 Evrensel)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]