KESK:”nitelikli, ücretsiz, ulaşılabilir sağlık hakkı” için mücadeleye devam edeceğiz!

Facebook
Twitter
WhatsApp

KESK hükümetin sürdürdüğü “toplu görüşme oyununa” karşı Ankara’da SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) önünde bir eylem yaptı.

Saat 12.30’da SHÇEK önünde bir araya gelen kamu çalışanları sosyal devletin tamamen tasfiye edildiği bir ortamda sosyal hizmetin tüm halk ve çalışanlar için bir hak olduğunu ve toplu sözleşme talebinin ortak talepler olduğunu göstermek için burada olduklarını vurguladılar.

SES Ankara Şube yöneticisi Emine Koç yaptığı konuşmada mağdur edilen ve yok sayılan yaşlıların, çocukların, kadınların ve diğer tüm halkın sosyal hizmetlerden yararlanması önünde ki engellerin ortadan kaldırılmasının ve çalışanların nitelikli çalışma koşullarını sağlanmasını istediklerini; nitelikli,ücretsiz, ulaşılabilir sağlık hizmeti için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

KESK adına basın açıklamasını yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren; görüşmeler öncesinde KESK olarak, toplu görüşme usulünün hiçbir yaptırımı ve anlamı olmadığını dile getirdiklerini, kamu emekçilerinin insanca yaşabileceği bir ücret ve demokratik bir çalışma yaşamı talepleri etrafında Hükümeti ‘toplu sözleşme’ masasına oturmaya davet ettiklerini hatırlatarak toplu görüşmelerin son günlerine gelinmiş olmasına rağmen hükümetin 2009 yılı için henüz hiçbir somut öneri getirmemiş olduğuna dikkat çekti.

Görüşmeler öncesinde Kamu Sen ve Memur Sen’in iki öncelikli talebini ‘Toplu Sözleşme ve Grev hakkının kullanılır olması’ ve ‘insanca yaşanabilecek ücret talebi’ olarak açıklandığını belirten Evren ilk talebin anayasayla ilgili olduğu gerekçesiyle dikkate alınmadığının, ikincisinin ise hala somut olarak gündeme gelmediğinin altını çizdi.

İlk oturum sonrasında masaya yeniden çağırılmalarını samimi bulmadıklarını dile getiren Evren, “ek ödemelerin Başbakan, zam oranının da DPT tarafından açıklandığı bir ortamda toplu görüşme masasında daha neyin pazarlığı yapılabilir” diye sordu. Evren masadaki konfederasyonlara ortak eylem çağırısında bulunduklarını; ancak diğer konfederasyonların bir kez daha masa başına geçip saatler boyunca hükümetin ağzından zam önerisi duymayı tercih ettiklerini söyledi.

Herkesin gözünün Perşembe günkü oturumda olduğunu hatırlatan Evren Perşembe günü olacakların da bundan önce yaşananlardan farklı olmayacağını öngördüğünü ifade ederek açıklamayı şu sözlerle bitirdi:
“11 gündür devam eden toplu görüşmeler boyunca kamu emekçileri herkesin gerçek yüzünü görme fırsatını buldu. Hükümetin de, masadaki konfederasyonların da derdi, kamu emekçilerinin insanca yaşam mücadelesi değil. Dostlar alışverişte görsün diye masada oturanları kamu emekçilerine havale ediyorum. KESK, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sadece ve sadece kamu emekçilerinin çıkarları için mücadele edecektir.”

KESK görüşmelerin son ayağından sonra 29 Ağustos Cuma günü saat 12.30’da Başbakanlığa bir kez daha “toplu sözleşme hakkı” için yürüyecek.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]