Toplu görüşme masasına oturmayan KESK, toplu görüşmelerin son gününde yine alanlardaydı. Bir çok ilde eylemler yaparak, toplu görüşmeleri ve verilen ilk altı ay için yüzde 3,5 ikinci altı ay için yüzde 4 oranındaki zamları protesto etti.

1954 yılında İLO sözleşmesinin kabul edilmesine rağmen halen sözleşmede yer alan kamu çalışanlarının toplu sözleşme yapma hakkı kamu emekçilerine tanınmıyor. AKP Hükümeti bir taraftan toplu görüşme masasını diretirken, diğer taraftan alınan mahkeme kararlarıyla Tüm Bel-Sen üyeleri 205 belediyede toplu sözleşme yapıyor. Tüm Bel-Sen Zonguldak Şubesi tarafından açılan ve Danıştay’ca da onaylanan karara göre kamu çalışanlarının toplu sözleşme yapma hakları bulunuyor. Kamu emekçileriyle toplu sözleşme yapan 205 belediyenin içinde mecliste grubu bulunan bütün partilerden belediyeler var.

Toplu görüşme masası konusunda ısrarını sürdüren AKP Hükümeti, 2009 yılı için kamu emekçilerine vereceği zam oranını ilk altı ay için %3,5 , ikinci altı ay içinse % 4 açıkladı. Günlüğü 1 YTL’ye bile gelmeyen bu zamlara emekçiler tepkili. KESK yapılan zamları protesto etmek için bir çok yerde eylemler yaparak toplu görüşme masasına oturan diğer sendikaları da görüşmelerin son oturumlarına katılmamaya çağırdı.

Ankara: Haklar ricayla değil mücadeleyle alınır

Hükümetin toplu görüşmelerin son gününde açıkladığı zammın ardından Ankara’da KESK üyeleri sokağa çıktılar. Saat 12.45’te Güvenpark’taki YKM önünde buluşan kamu emekçileri buradan Başbakanlık Binasına doğru yürüyüşe başladılar. Başbakanlık’a yürüyüş sırasında önleri polis barikatı tarafından kesilen KESK üyeleri barikatın açılması talebiyle oturma eylemine başladılar. Oturma eyleminin ardından polis barikatı geriye çekilirken, KESK üyeleri Başbakanlık Binasının önüne giderek burada basın açıklamalarını gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasını okuyan KESK Genel Başkanı Sami Evren, Hükümetin açıkladığı zam oranlarıyla Ocak ayında en düşük kamu emekçisine 27 YTL, Temmuz ayında ise 32 YTL zam yapılacağını belirtirken “Hükümetten müjde bekleyenler müjdeyi aldılar!” dedi. Bu rakamların toplu görüşme masasının çöktüğünün belgesi olduğunu söyleyen Evren, çöken masanın altında Kamu-Sen ve Memur-Sen’in kaldığını durumun mağdurunun ise emekçiler olduğunu ifade etti.

Günlüğü 1 YTL’ye bile gelmeyen zamlardan, emekçileri yoksulluğa mahkum eden hükümet tarafından yönetilmekten, hükümete kul olmayı tercih edenlerin “sendikayız” diye ortada durmalarından utanç diyoruz diyen Evren, bu zamlarla çocuklarının okul masraflarını, doğalgaza ve elektriğe yapılan yüklü zamları, kredi kartı borçlarını nasıl karşılayacaklarını bilemedikleri için de üzüldüklerini belirtti.

KESK’in toplu görüşme masasına karşı takındığı tutumda haklı çıktığını belirten Evren, “15 gün boyunca hükümet toplu görüşme masasını yok saydı. Şundan eminiz, görüşmelere girmekle yükümlü olan Murat Başesgioğludışında hiçbir Hükümet yetkilisi toplu görüşmelerde neler konuşulduğuyla ilgilenmemiştir. Çünkü biliyorlar ki o masa da ne konuşulursa konuşulsun, son kararı Başbakan verecek. Başbakan nasıl ki milyonlarca kamu emekçisini ve emekliyi kapsamayan ek ödeme açıklamasını tek başına yaptıysa, kamu emekçilerinin 2009 yılı zammını da tek başına belirleyecek” dedi.

Toplu görüşme masasında oturan ve 15 gün boyunca Başesgioğlu karşısında ricacı konumunda bulunan sendikaların son ricasının Başbakanla randevu ayarlanması olduğunu söyleyen Evren, “Haklar ricayla alınmaz mücadeleyle alınır” dedi.

KESK olarak; işçilerle, işsizlerle, yoksullarla, çiftçilerle, emeklilerle, kadınlarla, gençlerle, tüm ayrımcılığa uğrayan, dışlanan kesimlerle 2009 bütçesinden haklarını almak için alanları alanları dolduracaklarını söyleyen Evren, mücadele çağrısında bulundu.

İstanbul
İstanbul’da Taksim Tramvay durağında saat 12.00’de bir araya gelen KESK’e bağlı sendikalara üye yaklaşık yüz kişi “Taleplerimize kulak tıkayanların, çanına ot tıkayacağız” başlıklı bir basın açıklaması yaptı ve sonrasında saat 13.00’e kadar oturma eylemi gerçekleştirdi. Toplu görüşme masasına oturan sendikalara ‘masalar sizin sokaklar KESK’in’ vurgusu yapılan eylemde KESK’liler İLO sözleşmesine uymayan AKP’ye bu kurallara uyacak mısınız, yoksa KESK olarak biz mi sizi uymak zorunda bırakalım diye seslendi.

Eğitim Sen 8 No’lu Şube Başkanı Hatun İldemir tarafından okunan basın açıklamasında; “Günlük 1 YTL’ye bile gelmeyen zamlardan ve emekçileri bu denli yoksulluğa mahkum eden hükümet tarafından yönetilmekten utanıyoruz” denildi. Doğalgaz ve elektriğe ardı ardına gelen zamlar karşısında hükümetin emekçiye reva gördüğü ücret artışının günlük 2 simit parası bile etmediğini belirten İldemir, grev ve toplu sözleşme hakkını kullanmak yerine hükümete kul olmayı tercih edenlerin “sendika” diye ortada durmalarının utanç duyduklarını dile getirdi. DTP Batman Milletvekili Bengi YILDIZ’ın da destek verdiği basın açıklaması “Direne Direne Kazanacağız”, “Gün Gelecek Devran Dönecek,AKP Halka Hesap Verecek”, “Zam,Zulüm,İşkence İşte AKP” sloganlarıyla sona erdi.

Adana
Adana’da bir araya gelen KESK üyeleri bir oturma eylemi yaparak yüzde 7,5’luk zammı protesto ettiler. Toplu görüşme masasının toplu sohbet masasına döndüğünü belirten Adana’lı emekçiler adına basın açıklamasını SES Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Antmen yaptı.

Antmen açıklamasında toplu görüşme masaları hakkında keşke haklı çıkmasaydık diyerek, toplu görüşme masalarının tek taraflı masalar olduğunu vurguladı. Bunu KESK dışındaki konfederasyonlarında bildiğini belirten Antmen “Ama onlar kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve grev hakkını kullanmak için sokaklarda mücadele vermek yerine toplu görüşme masasına oturarak iradelerini hükümete teslim etmeyi tercih ettiler” dedi.

Kocaeli
Bugün KESK Kocaeli Şubeler Platformu Yürüyüş Yolu’nda yaptığı basın açıklaması ve oturma eylemi ise zammı protesto etti. Açıklamada, hükümetin verdiği 2 simit zammını kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin destek verdiği eylemde açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş, AKP hükümetinin bir kez daha kamu emekçilerini açlığa mahkum ettiğini kaydetti. Karakuş, “Toplu görüşmelerin bitmesine 24 saat kala hükümet nihayet somut bir teklifle masaya geldiğini belirten. AKP Hükümeti 2009 yılı ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için ise yüzde 4’lük bir artış önerisi getirdi. Aylar öncesinden belli olan ve defalarca kez yinelediğimiz yüzde 7,5 enflasyon oranı hedefindeki bu artış, kamu emekçilerini 2009 yılında da sefalete mahkum etmek anlamına gelmektedir. Ocak ayında yapılacak yüzde 3,5’lik zam oranı, ek ödemeler hariç 776 YTL maaş alan en düşük düzeydeki bir memura, aylık 27 YTL olarak yansıyacaktır. Günde 2 simit parası bile olmayan bu zamlar, AKP Hükümetinin kamu emekçileriyle adeta alay ettiğini göstermektedir” dedi.

Bu tabloyu kabul etmeyeceğiz
15 gündür toplu görüşme masasında 2 milyonu aşkın kamu emekçisinin oyalayan AKP hükümetini asla affetmeyeceklerini söyleyen Karakuş, “Hiçbir yaptırım gücü ve anlamı olmayan toplu görüşme masasında ortaya çıkan bu tabloyu kabullenmemiz mümkün değildir. Toplu görüşme masasına oturan konfederasyonların genel bakanlarının yaptığı açıklama ibret vericidir. Kalkıp Başbakandan müjde bekliyorlar. Anlaşılan kamu emekçilerinin kaderi başbakanın iki dudağı arasında çıkan söze bağlanmış. Günde 2 simitlik zam önerisiyle gelen AKP Hükümetine karşı mücadelemizi daha da yükselterek devam ettireceğiz. Bütün kamu emekçilerini insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için KESK’in mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” dedi. Açıklamadan sonra KESK üyeleri Yürüyüş Yolu üzerinde 10 dakika oturma eylemi yaparak hükümetin zammını alkış ve sloganlarla protesto ettiler.

Niğde

KESK e bağlı sendika üyeleri Niğde Hükümet Meydanı’nda oturma eylemi yaptılar. Sendika binasında toplanan KESK üyeleri buradan Hükümet meydanına kadar bir yürüyüş yaptılar. Hükümet meydanında okunan basın açıklamasının ardından oturma eylemine başlayan kamu çalışanları, oturma eylemi sırasında saz çalıp türkü ve marşlar söylediler. Eyleme DİSK Birleşik Metal İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ve işçi arkadaşları,ÖDP İl Başkanı ve arkadaşlarıyla emekli olan KESK üyeleri destek verdiler.

Hakkari

KESK Hakkari Şubeler Platformu tarafından, Altay Caddesi’ndeki sendika binası önünde basın açıklaması yapıldı. Hükümetin kamu çalışanları için açıkladığı zammı protesto eden KESK üyeleri adına açıklama yapan KESK Hakkari Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı İsmail Ata, hükümetin ilk 6 ay için verdiği yüzde 3.5, ikinci altı ay için yüzde 4’lük zammın kamu emekçilerini günden güne sefalete çektiğini söyledi. Ata, Günlüğü 1 YTL’ye bile gelmeyen bu zamdan utanç duyduklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Emekçilerini bu denli yoksulluğa mahkum eden bir hükümet tarafından yönetilmekten utanç duyuyoruz. Açlık sınırını 255 YTL olarak belirleyecek kadar Türkiye gerçeklerinden uzak TUİK tarafından açıklanan enflasyon oranında zam almaktan utanç duyuyoruz. 1 hafta sonra okullar açılacak ve bu sene çocuklarımıza yeni önlük alamayacağımız için üzülüyoruz. Yüzlerce kamu emekçisini bu duruma düşürenlere yazıklar olsun. Toplu görüşme masası tek taraflı bir masadır, o masadan kamu emekçisinin lehine bir sonuç çıkmayacağı da belliydi. 15 gün boyunca hükümet toplu görüşme masasını yok saydı.”

Zonguldak

KESK Zonguldak Şubeler Platformu, hükümetin açıkladığı memur zammını oturma eylemiyle protesto etti. Gazipaşa Caddesi’ndeki maden işçisi anıtı önünde toplanan KESK üyeleri, hükümetin 2009 yılının ilk 6 ayı için yüzde 3.5, ikinci 6 ayı için ise yüzde 4 olarak açıkladığı memur zammını protesto etti. ‘Direne direne kazancağız’, ‘Susma, sustukça sıra sana gelecek’, ‘Toplu iş sözleşmesi hakkımız, grev silahımız’, ‘Devlet güdümlü sendikaya hayır’ sloganları atan grup, daha sonra anıt önünde oturma eylemi yaptı.

KESK dönem sözcüsü Orhan Yılmaz, günlüğü 1 YTL’ye bile gelmeyen bu zamdan utanç duyduklarını belirterek, “Emekçilerini bu denli yoksulluğa mahkum eden bir hükümet tarafından yönetilmekten utanç duyuyoruz” dedi.

 

(29 agustos 2008 www.sendika.org’dan alınmıştır.)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]