Yerel platformlardan SSGSSye tepki

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bursa ve Bandırma’da kurulan yerel platformlar, yaptıkları eylemlerle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nı protesto etti.

Bursa ve Bandırma’da kurulan yerel platformlar, yaptıkları eylemlerle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nı protesto etti.

Bursa’da Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ile Bursa Sendikalar Birliği tarafında yapılan eylem Fomara Meydanı’nda düzenlendi. Siyasi parti temsilcilerinin da katılarak destek verdiği eylemde sendikalar birliği adına açıklama yapan Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ayhan Ekinci “Hemen her gün yapılan açılamalarda ülkenin kalkındığını ve büyüme rekorları kırdığını iddia edenlerin çıkardıkları yasalarda emekçilerin lehine tek bir madde bulunmuyor” dedi.

 

Ücretlerin sabit kaldığı ve yapılan son zamlarla işçilerin, emekçilerin yaşamının çekilmez hale geldiğini söyleyen Ekinci, şöyle devam etti: “Sendikal, demokratik, siyasal haklar noktasında Meclis içinde son derece bağnaz olanlar nasıl oluyor da ‘özgürlük’ gibi bir kavramı dillerine dolayabiliyorlar. Türban tartışmalarıyla aslında ülke gerçeklerinin üzeri örtülmek, ülkenin temel sorunları ‘türban altı’ edilmek isteniyor.”

Yasanın içerdiği hak gasplarına dikkat çeken Ekinci, “SSGSS’nin yasalaşması halinde emeklilik yaşı hem kadınlar hem de erkekler için 65’e çıkarılacak, 9 bin işgünü prim ödemeyenler emekli olamayacak, bazı işkollarında emekli olabilmek için bir emekçinin 120 yıl yaşaması gerekecek. Hatta ‘Ne olur ne olmaz, bunlar yaşarlar’ düşüncesiyle emekli maaşları yüzde 23 ile yüzde 33 arasında düşürülecek. Fiili hizmet süresi 5 yıl ile sınırlandırılacak” denildi. Ekinci, “Bunlar anne sütünü bile mekruh sayıp emzirme ödeneğini yüzde 83 azaltacaklar. Hatta lösemili çocuklarımız bile katılım payı ödemeden sağlık hizmeti alamayacak. ‘Dişsizlik’ de kader haline gelecek, bunlar dişlerimizi de sökecek” diye konuştu.

 

Sendikalar birliği ayrıca sendikalaştıkları için işten atılan ve aylardır direnişte olan Yörsan işçilerini pazar günü kitlesel olarak ziyaret edecek.

Bandırma’da eylem

Bandırma Demokrasi Platformu da SSGSS’ye karşı eylem yaptı. Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen kitlesel eylemde platform adına Petrol-İş Şube Başkanı Recep Gökdeniz bir açıklama yaptı. Gökdeniz, herkesi yasaya karşı mücadeleye çağırdı. BES üyeleri ise Danıştay önünde SSGSS ile kamu personel rejimine yönelik yasal düzenlemeleri protesto ettiler. BES 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Aslan, “AKP Hükümeti, ekonomi ve siyaset alanındaki gelişmeleri gündemden düşürüyor” dedi. 09/02/2008 Evrensel

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]