Hükümet, türban tartışmaları arasında Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarından yüzde ıo "sağlık sigortası primi" kesintisi yapılmasını kararlaştırdı.

Bakanlar Kurulu kararıyla Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarından kesinti yapılması kararı Resmi Gazete'de yayımlanırken, karara tepki gösteren meslek örgütleri uygulamaya karşı duyarlı herkesi tepki vermeye çağırdı.

 

Bakanlar Kurulu'nun kararına göre Bağ-Kur'dan aylık alan esnaf, sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlarının aylıklarından yüzde ıo "sağlık sigortası primi" kesilmesi uygulaması i Ocak'tan itibaren geçerli olacak.

 

UYGULAMA SSGSS'NİN HABERCİSİ

İzmir Tabip Odası, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına getirilen Sağlık Vergisi uygulamasına tepki göstererek, "Hükümet, 'Sağlıkta Devrim' (!!!) politikalarını uygulamaya devam ediyor. Bütün Türkiye türban tartışmalarıyla çalkalanırken, Bağ-Kur emeklilerine, maaşlarının yüzde ıo'u oranında "Sağlık Vergisi" sessiz sedasız konmuştur" dedi.

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'Sağlıkta Dönüşüm Projesinden', zaten zor geçindiği belirtilen Bağ-Kur emeklilerine düşen payın, yeni bir Sağlık Vergisi olduğu vurgulandı. Hükümetin bu tutumunun, "sağlık hizmeti için, her geçen gün daha fazla işçinin, memurun, çiftçinin, emeklinin cebine el atılacağının göstergesidir" denilen açıklamada, uygulamanın aynı zamanda TBMM'nin gündeminde olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu uygulanmaya başladığında, yurttaşların sağlık ve sosyal güvenlik alanında neler ile karşılaşacağının da habercisi olduğu vurgulandı.

 

'PARAN KADAR SAĞLIK MANTIĞI'


Açıklamada, yoksulluğun, işsizliğin ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin kol gezdiği bir ortamda, Bağ-Kur emeklilerine aylıklarının yüzde ıo'u oranında sağlık primi ödeme zorunluluğu getirilmesinin, sağlık alanında "paran kadar sağlık", "paran yoksa öl" mantığının geçerli olduğunu açıkça ortaya koyduğu da belirtildi. Açıklamada, "Yurttaşlarımızı, hastalarımızı 'sağlıkta dönüşüm' programına karşı sürdürülen mücadeleye destek olmaya ve sağlık hakkına sahip çıkmaya çalışıyoruz" denildi. Birgün 08.02.08

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]