Telekom işçileri, Topkapı havzasında saldırılara karşı yerel platform kurmak için çalışmalara başladı.İşçiler cuma günü toplantı düzenliyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısına karşı oluşturulan platform üyeleri, aydınlatma toplantıları yaparken, sendikalı işçiler de bu çalışmanın yerellere yayılması için çalışıyor.
Topkapı-Bayrampaşa bölgesinde SSGSS’ye, işçilere dönük saldırılara, zamlara karşı yerel bir platform oluşturulması ve merkezi eylemlerin yanı sıra yerel eylemler yapılması için girişimler başladı. Topkapı’da Telekom işçilerinin öncülüğünde platform oluşturulması için çalışmalar başladı. Telekom Bayrampaşa İşyeri Temsilcileri Fazlı Gökhan ve Erdal Oflaz, bölgede bulunan sendikalı işyerlerini gezerek yerel platformun oluşturulması fikrini işyeri temsilcileri ile paylaştılar.
Kaşıkla verildi kepçeyle alınıyor
SSGSS ile ilgili eylemlerin yerellere yayılmasının önemine değinen Telekom Bayrampaşa İşyeri Baştemsilcisi Fazlı Gökhan “Bu yasaya ve işçilerin kazanımlarının yok edilmesine karşı güçlü bir mücadele oluşturulmalı. Yapılan toplantılarda bize eğitici bilgiler verdiler, bu toplantılar yayılmalı işyeri işyeri yapılmalı. İşçilerin bütünü bilgilendirilmeli ve eylemlere çekilmeli. Kazanım ancak böyle olur” dedi.
Zamların işçilerin sözleşmelerde elde ettiğini oranı elinden geri aldığına değinen Gökhan, zamlara karşı da güçlü bir mücadele örgütlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Zamlar işçilerin belini büküyor. Biz yüzde 10 zam aldık, asgari ücrete 55 YKr zam yapıldı. Şimdi doğal gaz ve elektrik başta olmak üzere temel tüketim mallarına yapılan zamlarla işçiye kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor” diye konuştu.
Bu saldırılara karşı sanayi bölgelerinde işçilerin bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Gökhan, kendi bölgelerinde bunu yapmak için sendikalı işçilerle, mahalle muhtarlarıyla, yöre dernekleriyle görüşmelere başladıklarını dile getirdi.

Mücadele yerellere yayılmalı

İlk olarak Bayer İlaç Fabrikası işyeri temsilcilerini ziyaret eden Telekom temsilcileri, Bayer işyeri temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Bayer temsilcileri, böyle bir oluşumun daha önce de denendiği başarılı olamadığı ama yeniden örgütlenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. İşçilerin yerellerde birliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Bayer temsilcileri, kendilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtiler. Şişecam işyeri temsilcisi ise yapılan ziyareti olumlu bularak üzerlerine düşen ne olursa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Carlo Erba İşyeri Temsilcisi Ercan Kalkan da sendikaların eylemleri yayması gerektiğini belirterek, yerelde oluşacak bir platformda kendilerinin de yer alacağını ifade etti.
Topkapı bölgesinde bulunan posta toplama merkezindeki işyeri temsilcileri ile de görüşen Telakom temsilcileri buradaki temsilcilerin de desteğini aldı.
Toplama merkezindeki işyeri temsilcileri, kendilerinin taşeronlaştırma sonrasında üye sayısının düştüğünü, şimdi genel olarak bin civarında üyelerinin kaldığını belirterek giderek sendikalı işçi sayısının düşürüldüğünü, işçilerin taşeronlarda asgari ücretle çalıştırılmaya mecbur bırakıldığını kaydetti. Şen İzmir ve Atlı Zincir işçilerinin de ziyaret edildiği bu görüşmelerde, olumlu sonuç alındı.

İlk toplantı cuma günü

Yapılan bu görüşmelerin ardından işyeri temsilcileri 25 Ocak Cuma günü saat 19.00’da Kristal-İş Sendikası’nda toplanma kararı aldılar. Ülker, Uzel başta olmak üzere bu süre içinde diğer işyerlerini de dolaşacak olan temsilciler örgütsüz işyerlerinden de işçileri toplantıya davet edecekler. Yapılacak bu toplantıyla birlikte bölgede zamlar ve SSGSS başta olmak üzere işçilere yönelik saldırılar karşısında somut olarak neler yapılacağı tartışılacak. (22ocak 2008l/EVRENSEL)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]