Emekçiler başkenti salladı

Facebook
Twitter
WhatsApp

İstanbul ve İzmir'den iki gün önce Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarı-sı'nı protesto etmek ve tasarının geri çekilmesi taleplerini hükümete duyurmak için Ankara'ya doğru yola çıkan Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek platformu üyeleri dün Ankara'ya ulaştı.

Ancak polis, emeklilik ve sağlık hakkı, kazanılmış hakları için Türkiye'nin dört bir yanından başkente gelen binlerce emekçinin Meclis önüne yürümesine izin vermedi.'EMEKÇİYE DEĞİL ÇETELERE BARİKAT'
Öğle saatlerinde hep birlikte Meclis'e yürümek için Kurtuluş Parkı'nda toplanan eylemciler sık sık "Sağlık haktır satılamaz", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Emekçiye değil çetelere barikat" şeklinde sloganlar attı. Suikast kurbanı gazetecilerden Hrant Dink, Turan Dursun, Musa Anter ve Çetin Emeç'in de fotoğraflarını taşıyan platform üyelerine ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi de destek verdi. Bu sırada yoğun güvenlik önlemi alan polis, sık sık TTB, KESK, DİSK, TMMOB, TDB, TÜR-MOB, BASK gibi sendika ve meslek örgüüerinden oluşan platform üyelerini dağılmaları için uyardı.
SAKARYA CADDESİ MİTİNG ALANI GİBİ
Daha sonra eylemcilerin Kızılay'da Sakarya Caddesi'ne kadar yürümelerine izin verildi. Burada polisin, hükümetin kendilerinden bir heyetle görüşebileceğini ve bu kişilerin Meclis'e gidebileceğini söylediğini belirten platform temsilcileri, "Ya hep beraber Meclis önüne yürürüz ya da hiç birimiz gitmeyiz ve bu görüşme olmaz" diyerek, hükümetin bu tavrını protesto etti.
GENEL GREV ÇAĞRISI
Emekçilere seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eylemin amacını açıklarken, "Hükümet, yasa tasarısını geri çekmemek ve emekçilerin kazanılmış haklarını geri almak için ısrar ederse daha büyük eylemler yapacağız" dedi. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy ise, tasarının yasalaşması halinde sağlık hizmetierinin paralı hale geleceğini belirterek, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Gürsoy, "Tasarıda ısrar edilirse genel greve bile gidilebilir" diye konuşurken, yine tasarıyı eleştiren KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, tasarı ile halkın karşı karşıya kalacağı zorlukları anlatarak, şöyle dedi: "Söz konusu tasarıyla emeklilik yaşı 65'e, pirim ödeme gün sayısı ise 9 bine çıkartılmaktadır. Emekli aylığı bağlama oranlarında alt sınır kaldırılarak emekli aylıklarının düşürülmesi hedeflenmektedir. Ölüm aylığı bağlama şartı 900 gün iken bin 800 gün olmaktadır. Tasarıyı tümüyle reddediyoruz ve geri çekilmesini istiyoruz."

Hükümetin bir oldu-bitti yaratarak çalışanların bir çok hakkını ortadan kaldırmayı hedeflediğini vurgulayan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, bu tasarının IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmasıyla gündeme getirildiğini, neo liberal politikaların bir sonucu olduğunu kaydetti. "Tasarının Meclis'te görüşülmemesini, ilgili tüm tarafların görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz" diyen Soğancı, aksi takdirde yeni eylemlerin kaçınılmaz olacağını söyledi. 18.01.08

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]