Fransa’dan Hollanda’ya, Almanya’dan Japonya’ya, Rusya’dan Macaristan’a değin birçok ülkede işçi ve emekçiler, emekçi düşmanı politikalara karşı grev silahını kullanıyor.

Fransa’dan Hollanda’ya, Almanya’dan Japonya’ya, Rusya’dan Macaristan’a değin birçok ülkede işçi ve emekçiler, emekçi düşmanı politikalara karşı grev silahını kullanıyor. Fransa’da emekçiler, ‘reform’ adı altında, işçi, emekçi ve öğrencilerin kazanılmış haklarını budamaya yeminli Sarkozy yönetimine tarihi bir grevle yanıt verirken, Almanya’da ise demiryolu işçileri “uyarıları”na devam ediyor.
Macar işçi ve toprak yoksulları ise ‘reformlar’ın Budapeşte versiyonuna karşı dün isyan bayrağını çekti. ABD yönetimine, ülke topraklarını üs için açan Japonya’ya ise bu üslerde hizmet veren emekçilerden yanıt geldi.
Rus demiryolu işçileri, 28 Kasım’ı grev günü olarak seçerken, Hollandalı emekçiler de işçi kıyımlarına karşı bu cumartesi alanlara çıkacak.

Macaristan sarsıldı

Macaristan’da tam 166 sendikaya bağlı işçi ve emekçiler, sabah saatlerinde ülkede hayatı durdurdu. Demiryolları, sağlık, eğitim ve toplu ulaşım ile daha birçok alanda çalışanlar, sendikaların genel grev kararına “olumlu” yanıt verdi. Çiftçiler de ülke genelinde çok sayıda karayolunda ulaşımı engelledi.
Macaristan’da hükümetin, Fransa’da olduğu gibi “reformlar” ile “ekonomik tedbirler” adı altında emek hakkında budamaya gitmek istemesi nedeniyle, Macar işçi ile emekçiler 7 Kasım’da da iki saatlik grev yapmışlardı. Grevler nedeniyle yüz binlerce kişi işlerine gidemezken, hastanelerde doktor ve hemşirelerin iş bırakması nedeniyle kaos yaşandı. Çok sayıdaki okulda öğrenime bir gün ara verildi.

Amerikan üssünde grev

Öte yandan ABD’nin saldırgan politikasına Uzak Doğu’dan çanak tutan Japonya’daki Amerikan üslerinde çalışan 16 binden fazla Japon emekçi ise Tokyo’nun ücretleri düşürme planını protesto için dün grev başlattı. Amerikan üslerine aktardığı bütçede kesintiye gideceğini açıklayan Tokyo, ilk olarak emekçilerin ücretlerine göz dikmişti. Hükümetin, her bir çalışanın maaşından aylık yüzde 10 tutarında kesinti yapmayı ve çalışanların İngilizce seviyelerine göre verdiği artı ücreti kaldırmayı planladığı belirtiliyor.
Japon Garnizon İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Tsuneo Teruya, yaklaşık 16 bin sendika üyesinin bu plan nedeniyle bir günlük grev yaptığını, sendika üyesi olmayan bazı çalışanların da greve katıldığını kaydetti. Teruya, Amerikan üslerinde 1991’den beri ilk kez grev yapıldığını da hatırlattı.

İşçi kıyımına karşı alanlara…

Diğer taraftan Hollanda çapında “işçi kıyımı”na karşı gösteri düzenlemeye hazırlanan sendikalar, “büyük eylem günü” olarak da 24 Kasım’ı seçti.
Hollandalı işverenlerin isteği üzerine hükümetin işten çıkarmalar karşısında var olan yasal güvenceleri ortadan kaldırma planları kabul edilirse patronlar, çalışanları hızlı, ucuz ve çıkış gerekçelerinin haklılığı denetlenmeden kapı önüne koyabilecek. İşveren çıkış tazminatını ödediği anda, işçi kendisini kapı önünde bulacak. Yeni planlara göre işveren, işten çıkarma gerekçesini ekonomik nedenlere dayandırırsa, tazminat ödemeden, yani kendisine 1 kuruşa dahi mal olmadan, işçilere rahatlıkla çıkış verebilecek. Bu durumda işçiyi koruyacak hukuk olmayacak.
Demiryolu geleneği

Bu arada Rusya’da ise Almanya ile Fransa’da olduğu gibi yine demiryolu çalışanları, 28 Kasım’da greve gitme kararı aldı. 2 Aralık genel seçimleri öncesi yapılacak grev ile demiryolu çalışanları ücret artışı talep ediyor. Rusya demiryolu çalışanları sendikası RPLBG Başkanı Evgueni Koulikov önceki gün yaptığı açıklamada, “Biz ücret artışı ve çalışma koşullarında iyileştirme isteyeceğiz” dedi. RPLBG lideri, “Moskova, St. Petersbourg, Vorkouta ve Toula’nın birçok bölgesinde yük ve yolcu trenleri trafiğini tıkamaya çalışacağız” diye konuşmuştu. (22 Kasım 2007 Evrensel)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×