Finlandiyalı hemşireler işvereni dize getirdi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Finlandiya’da sendikalarda örgütlü 16 bin hemşire, yüzde 25’lik ücret zammı talebinde ilginç bir yönteme başvurdu. Hemşirelerin toplu istifa tehdidi, işverenin yeni bir uzlaşma önerisi hazırlamasını sağladı.

İşveren ile sendika arasında uzlaşma sağlanamasaydı bu istifalar Salı gününden itibaren geçerli olacaktı ve bazı hastaneler bu olasılığa karşı hastalarını ülke dışına sevk etmeye başlamıştı. Sendika son anda gelen bir uzlaşma önerisi ile bu eylemden vazgeçti, ama henüz anlaşmazlık sonuçlandırılmış değil.

Ortalama 2000 Euro aylık alan ve bu maaşı yetersiz bulan Finlandiyalı hemşireler % 25’lik ücret artışı talebi ile gündeme geldiler. Finlandiya’daki hastanelerin çoğu kamu hastanesi olduğu için, hemşirelerin bu talebi, yerel yönetimler ve hükümeti ilgilendiriyordu. Ancak ücret talebini abartılı bulan hükümet hemşirelerin neredeyse tamamının üye oldukları sendika temsilcileri ile anlaşamayınca iş grev noktasına geldi. Ama hemşireler ile onlara destek veren, ebeler, fizyoterapistler ve laborantlar işi bırakmak yerine istifa yöntemini seçimce işin rengi değişti.

Çalışma koşulları ağır
İskandinav ülkelerinde sağlık görevlileri genelde iyi ücret alıyor, ama çalışma koşulları da bir o kadar ağır. Bu yüzden de kamuoyu hemşirelerin talebine sempati ile bakıyor. Berlin’de yaşayan Sosyal Psikolog Kaisa Kauppinen bu sempatiyi şöyle gerekçelendiriyor: “Hemşirelerin sendikası % 25 zam istiyor. Bu talep, bugünkü kazançlarına bakıldığında yüksek gibi gelebilir. Üstelik zammı karşılayacak olanlar vergi mükellefleri, çünkü Finlandiya’da hastanelerin çoğu kent yönetimleri ya da yerel yönetimlere ait. Vergi mükellefleri arasında bir anket yaptık ve bu talebin haklı olup olmadığını sorduk. Vergi mükellefleri, eğer hemşirelere aktarılacaksa fazla vergi vermeye hazır olduklarını söylediler, yani, eğer ek verginin hemşirelere aktarılacağı garantisi verilirse, buna kimse karşı çıkmayacak. Ama sonuçta kimse verginin nereye gideceğini garanti edemiyor.”

Kamuoyunun desteği
Hemşirelerin grevi, erken doğan çocuklardan bakıma muhtaç yaşlılara kadar tüm toplumu etkileyecek. Bunun bilincinde olan Finlandiya kamuoyu da hemşirelere destek veriyor. dw-world.de (sendika.org)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]