Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nairovirüs türü virüslerin neden olduğu %3- 30 oranında ölümcül seyreden tehlikeli bir hastalıktır. Bu virüs insanlara keneler aracılığıyla bulaşmaktadır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nairovirüs türü virüslerin neden olduğu %3- 30 oranında ölümcül seyreden tehlikeli bir hastalıktır. Bu virüs insanlara keneler aracılığıyla bulaşmaktadır. Kene ısırmasının yanı sıra akut safhadaki bir hastadan kan veya doku yoluyla da bulaşmaktadır. Klinik bulguları; kanamalar, kas ağrıları ve yüksek ateştir.
KKKA virüsü, yaygın coğrafi dağılımı, yüksek ölüm oranı nedeniyle biyoterorizm ajanı olarak da kullanılabilecek bir virüstür. Virüs kene ısırması ile bulaşırken, keneler de kuşlarla farklı coğrafyalara taşınabilmektedir.
Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görüldü. Bugüne kadar 1200’e yakın vaka tespit edilmiş ve bu vakaların % 5’i (65 kişi) hayatını kaybetmiştir.
Olgular çoğunlukla kene popülasyonuna maruz kalan tarım ve hayvancılık çalışanları arasında yoğunlaşmaktadır. İkinci sıradaki risk grubu ise bu olguları tedavi etmeye çalışan sağlık çalışanlarıdır.
Hastalığın Yaygınlaşmasının Başlıca Nedenleri:
İklim değişiklikleri, küresel ısınma hastalığın yaygınlaşmasında en önemli etmenlerdendir. Sıcaklık artışı kene popülasyonunun artışını beraberinde getirmekte, böylece hastalık yaygınlaşmaktadır. Küresel ısınmaya bağlı önümüzdeki günlerde yüksek seyretmesi beklenen hava sıcaklıkları hastalık riskini artırmaktadır.
Yeterli bilimsel çalışma olmamasına rağmen Kuş Gribi salgını nedeniyle köy tavuklarının itlaf edilmesinin de kene popülasyonunun artışına yol açtığı savunulmaktadır. Yine kanıtlanması gereken bir başka önemli iddia da tarımda kullanılan ilaçların biyolojik dengeyi bozması ve kene popülasyonunun buna bağlı çoğalmasıdır.
Uygulanan Tarım – Hayvancılık ve Sağlık Politikaları Tehlikeyi Büyütmektedir!
Sendikamızın ve toplumun tüm itirazlarına rağmen uygulanan İMF, DB programları gerek tarım- hayvancılık, gerekse sağlık alanında yıkım yaratmaktadır. Özelleştirme ve ithalat politikalarına bağlı kamusal yatırımlar durma noktasına gelmiş, mevcut kamu yatırımları özelleştirme yoluyla tasfiye edilmiştir. Kırsal alandaki en uç noktada bulunan sağlık evlerimizin büyük çoğunluğu personel eksikliği nedeniyle kapalı durumdadır. Yine veterinerlik hizmetleri durma noktasına gelmiştir.
Risk Grupları ve Korunma:
- Veterinerler, mezbaha işçileri, dış ortamlarda çalışanlar, hayvancılıkla uğraşanlar risk altındadır.
- Endemik bölgelerde çalışan sağlık emekçileri kanamalı hastaya müdahale etmekten kaynaklı risk altındadır.
- Endemik bölgelerde yaşayan insanlar kenelerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durmalı, vücudun açık bölgelerini kapatmak gibi kişisel koruyucu önlemler almalıdır
- Eldiven, uzun önlük, gözlük ve maske kullanma gibi bariyer önlemleri mutlaka kullanılmalıdır.
04.06.2007
MERKEZ YÖNETİM KURULU