Sağlık emekçileri uzun süredir meslekleriyle ilgili bölümlerde lisans ve lisans tamamlama programlarının açılması için taleplerini dile getirmekteydiler. Sendikamız bu konuda defalarca imza kampanyası, basın açıklaması vb. eylem etkinlik yaptı.

Bütün çabaların sonucunda Sağlık Bakanlığı Erzurum Atatürk Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesi’yle ebelik, hemşirelik ve sağlık eğitimi lisans tamamlama programlarının açılması için protokol imzaladı. İmzalanan protokol de sağlık memurluğu, hemşirelik, ebelik mesleklerinin dışındaki meslekler dışarıda bırakıldığı için binlerce sağlık emekçisinin mağduriyetine, eşitsizliğe ve adaletsizliği neden olundu.

Bu da yetmezmiş gibi harç bedelleri üniversitelere bırakılarak soyguna davetiye çıkarıldı. Yılık Harç bedeli en pahalı bölüm olarak bilinen Tıp Fakültelerinde bile 700 TL.’yi geçmezken açıktan öğrenim bedelinin hemşirelik için  2.000 TL., ebelik için 2300 TL. olarak belirlenmesi ebe ve hemşireler arasında çok büyük tepkilere ve öfkeye neden oldu.

 %2,5’lik maaş zamlarıyla açlığa mahkûm edilen sağlık emekçileri bu kez de harç adı altında başka bir soygunla karşı karşıya kaldılar.

Tam öfke patlamak üzereydi ki bildik senaryo devreye sokuldu.

Önce malum sendikadan “YÖK’le Sağlık Bakanlığı’yla, Rektörlükle görüşüyoruz sorunu çözeceğiz” masalı anlatıldı. Arkasından da ilgili üniversiteden beklenen açıklama geldi.  “Harçlar 1650 Tl. ye indirildi”

Hep böyle olmuyor mu zaten?

Yemek parası istenirken de aynı oyun oynanmadı mı?

Bir hukuksuzluk, bir problem yaratılıyor. Malum sendika devreye giriyor, sorun çözülmüş gibi yapılarak sendika propagandası yapılıyor

Oysa gerçek hiç de öyle değil. 2000 liradan 1655 TL.’ ye indirilen harç bedeline her seferde verilecek 220 TL. sınav harcı ile evrak bedelini de eklediğinizde sonucun değişmediği ortaya çıkar

YÖK ve Sağlık Bakanlığı geri adım atmışsa da; bu, sendikamızın Türkiye genelinde har(a)ç ücretine karşı yaptığı eylemler ve protesto faksları, mailler gibi örgütlediği faaliyetler sonucudur.

Bu sendikalar har(a)ç parasına karşı biz görüşüyoruz, sorunu çözüyoruz diye emekçilerde beklenti yaratarak hak almanın yolu olan fiili ve meşru mücadeleyi daraltmaya çalıştılar. Şimdi de bu sendikalar dalga geçer gibi görüşmelerimiz sonucu harç paraları aşağıya çekildi diyorlar.

Yıllardır sağlığı paralı hale getiren, sağlık emekçilerinin istihdam biçimi olarak esnek kuralsız sözleşmeli ve taşeron çalıştırmayı dayatan, temel ücret yerine performans getiren, sağlığı pahalı ve paralı hale getiren “dönüşüm” programına onay veren sendikalara sağlık emekçileri umut bağlamamalıdır. Dün olduğu gibi bundan sonrada sağlık emekçileri “hak verilmez, alınır.” Şiarı ile demokratik ve hukuksal mücadelesini yükseltmek zorundadır

         Biz diyoruz ki;

                Sağlık Bakanlığı lisans tamamlama programı başlatılmasının gerekçesini ‘sağlık personelinin eğitim düzeyinin yükseltilerek sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması’ olarak açıklamıştı. Madem sağlık hizmetlerinin daha kaliteli verilmesi için eğitim gerekiyor bu eğitimin bedelini de Sağlık Bakanlığı ödesin.

                Bizler harç adı altında dayatılan vurgunu ve soygunu kabul etmiyoruz. Bu vurguna karşı hukuksal süreçle birlikte demokratik mücadelemize devam edeceğiz. 28.10.2009

SES MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

                                                                                                             

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal Tablo”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

FAKS ADRESLERİ:

 

Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü                      : (0442) 236 10 14

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü                         : (0422) 341 00 34

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü                  : (0362) 457 60 25

Sağlık Bakanlığı                                                                 : (0312) 431 48 79

YÖK Başkanlığı                                                                  : (0312) 266 51 53

 

Faks Metni

………………………..

 

 

                Önlisans mezunu sağlık emekçilerinin en önemli sorunlarından birisi lisans tamamlama hakkının kullandırılmasıydı. Sendikamız bu talebi yıllardır dile getirmiş ve sonuçta bu hakkın kullandırılması için somut adımların atılmasına aracılık etmiştir. Bu kapsamda; 

                Erzurum Atatürk Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversiteleri ile Sağlık Bakanlığı arasında hemşirelik, ebelik ve sağlık eğitimi lisans tamamlama programı ile ilgili olarak bir protokol yapılmış ve bu protokol YÖK tarafından onaylanmıştır.

                Erzurum Atatürk Üniversitesi resmi internet sitesinde yapılan Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı duyurusunda öğrenim gideri olarak 3. sınıf için 2000 TL, 4. sınıf için 2000 TL alınacağı, uzatılan her yıl için 1000 TL alınacağı belirtilmişti. Bu durum mevzuata aykırı görülerek, daha önceden tarafımızdan protesto edilmişti.

                Sağlık Bakanlığı ile ilgili üniversitelerin koordinatörleri arasında yapılan toplantıda öğrenim katkı payının 2. öğretim için alınan 1155 TL olarak belirlenmesi, öğrenim gideri olarak yıllık 500 TL belirlenmesi ve her sınav dönemi için 55 TL sınav ücreti alınması kararlaştırılmıştır.

                18 Ağustos 2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun 2009/15308 sayılı 2009–2010 eğitim öğretim yılında yüksek öğretim kurumlarında cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı payları ile 2. öğretim ücretlerinin tespitine dair kararda sağlık yüksek okulları için öğrenci katkısının yıllık 190 TL olduğu belirtilmiştir. Koordinatörler toplantısında alınan karara dayanak olan üniversiteler arası iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan yüksek öğretim yönetmeliği lisans tamamlama için uygulanacak bir yönetmelik değildir. Bu yönetmelik üniversitelerin kendi arasındaki eğitim ve öğretim imkanlarını paylaşmak amacıyla çıkarılmış bir yönetmeliktir. Dolayısıyla öğrenci katkı payı olarak açık öğretim öğrencilerine uygulanan mevzuat en ise bize de onun uygulanması gerekmektedir.  

Öğrenci katkı payının 190 TL olarak belirlenmesi için yeni bir karar alınması konusunda gereğini arz ederim. …../…../2009                          

 

 

 

ADI SOYADI                                         İLİ                                                          İMZA

 

 

 

                                                                                                 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: ses@ses.org.tr

×