HPV ve PAP SMEAR testleri yaygınlaştırılmalı ve toplum teşvik edilmelidir. Aşının tüm maliyetler sağlık sistemi tarafından karşılanmalıdır.
“HPV (HUMAN PAPİLLOMAVİRÜS): Yüzden fazla çeşidi olan on dört tanesinin riskli olduğu bir virüs grubunun adıdır. Yarattığı enfeksiyonlar çoğu insanda semptoma yol açmazken bazı türleri siğillere neden olabilir. Fakat yüksek risk taşıyan HPV türleri ise anormal doku büyümesine ve başta rahim ağzı olmak üzere genital bölgelerde kansere yol açabilir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen 4.kanser türüdür. HPV aşısı rahim ağzı kanseri vakalarının %70’ini ve genital siğilleri %90 oranında azaltabilmektedir.”
SES Adana Şube Eş Başkanı Belgin Işık tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;
Her yıl yaklaşık 14milyon insanın virüsle enfekte olduğu tahmin edilmektedir. 2020 yılında dünyada tahminen 604 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi kondu ve yaklaşık 342 bin civarı hayatını kaybetti. Bu ölümlerin %90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldi.
DSÖ verilerine göre 2023 yılında dünyada 6 HPV aşısı bulunuyor ve tamamı özellikle rahim ağzı kanserine yol açan HPV tip-16 ve tip-18’e karşı koruma sağlıyor. DSÖ’ne göre aşı uygulaması ile 100 yıl içinde 60 milyon rahim ağzı kanseri ve buna bağlı 45 milyon ölüm önlenebilir.
2023 itibari ile yaklaşık 137 ülke HPV aşısını ulusal aşı programına almıştır. DSÖ’ne göre 30 Avrupa ülkesinin 28’inde 9-14 yaş arası kız ve erkek çocuklarına HPV aşısı yapılıyor ve bu ülkelerin tamamının aşı ücretleri ulusal sağlık sistemi tarafından karşılanıyor.
Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA Kasım2022’de aşının genişletilmiş bağışıklama programına alınıp ücretsiz uygulanacağını açıklamıştı. Fakat henüz bu konuda bir adım atılmadı. Halihazırda Türkiye’de 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV ve PAP SMEAR TESTi uygulanıyor. Her iki testte çok basit ve ağrısız bir şekilde uygulanabiliyor.
Dünya üzerinde ruhsatlandırılmış 6 aşıdan 3’ü Türkiye’de uygulanabilmektedir. Ancak HPV aşılarının toplam maliyeti asgari ücretin yarısından daha fazladır. Toplum sağlığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi adına Sağlık Bakanlığına çağrımız şudur; Türkiye’deki tüm 9-14 yaş arası kız ve erkek çocukları aşı programına alınmalıdır.
14 yaşından büyük tüm bireyler uygun aşı ile aşılanmalıdır.
HPV ve PAP SMEAR testleri yaygınlaştırılmalı ve toplum teşvik edilmelidir. Aşının tüm maliyetler sağlık sistemi tarafından karşılanmalıdır.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkezi ve SES Adana Şubesi olarak HPV aşısı ücretsiz olarak uygulanana kadar konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz.
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI
ADANA ŞUBESİ