Türkiye'de özel sağlık sektörünün son dönemlerdeki gelişimi öteden beri doktor sıkıntısı yaşayan devlet hastanelerindeki bu sıkıntıyı iyice derinleştirdi.
Kamunun çalışma şartlarını beğenmeyerek özel hastanelere geçen hekim sayısında son 6 ayda rekor patlama yaşandı.
Türkiye genelinde devlet hastanelerinden özel sektöre geçen uzman sayısı 6 ayda 2 bin 360'a yükseldi. Transferler nedeniyle birçok hastane kulak-burun-boğaz, dahiliye ve çocuk uzmanı bulamıyor. Doğuda mecburi hizmet süresi dolanların istifa hazırlığında olduğu belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı, kamudan kaçışlara özel hastanelerin 15 bin ile 20 bin YTL arasında maaşlar vermesini gerekçe gösteriyor.
Vatandaştan alınan fark ücretlerinin hekim maaşlarını yükseltmek için kullanıldığını tespit eden bakanlık yetkilileri, "Fark ücretine getirilen yüzde 20 tavan standardı mutlaka yasalaşmalı. Aksi taktirde kamu hastaneleri doktorsuz kalacak" uyarısında bulundu. Özel hastanelerle Sağlık Bakanlığı arasındaki doktor transferi ve fark ücreti tartışmaları yeni bir boyut kazandı. Doktor sayılarını tespit etmek için özellerden rapor isteyen bakanlık, devlet hastaneleri aleyhine korkutucu bir sonuçla karşılaştı. 15 Haziran'da sigortalı hastalara bakmaya başlayan özellerin doktor sayılarında sürekli bir artış olurken, kamu hastanelerinin uzman sayısında düşüş belirlendi. Doğu ve Güneydoğu illerindeki birçok doktor da bir araya gelerek özel hastane kurdu. Devlet hastanelerinden özele kaçışlara Çorum, Tokat ve Edirne gibi şehirlerin eklenmesi üzerine kamudan istifa eden doktor sayısı 2 bin 360'ı buldu. Performans uygulamasıyla uzman maaşları ortalama 4 bin 500-5 bin YTL'ye çıkmasına rağmen özele kaçışların devam etmesi özel hastanelerdeki astronomik ücretlere bağlanıyor.
Devlet hastanelerinde çalışan doktorların bir bir istifa ederek daha iyi maaş ve çalışma şartları sağlayan özel hastanelere geçmesi kamu hizmetinde sıkıntıya yol açtı. Geçtiğimiz günlerde Tokat'ta, devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde görev yapan 8 doktor, görevlerinden istifa ederek özel bir hastaneye geçti. Devlet hastanesindeki kadın doğum, kulak burun boğaz, beyin cerrahi, nöroloji ve fizik tedavi uzmanları kentte açılan Medical Park'ta çalışmayı tercih edince hastaların tedavi kuyruklarında bekleme süresi arttı. Doğudaki birçok hastanede ise çocuk, kulak burun boğaz ve dahiliye alanlarında istifalar sebebiyle doktor bulunamıyor.
Geçişlerin ardından laboratuar, göz ve radyoloji gibi bölümlerde hastaların büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Van-Muş-Bitlis-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, "Özel hastaneler doygunluğa ulaşıncaya kadar bu kaçışlar devam edecek" dedi. Van'da Medical Park'ın hastane açma hazırlığında olduğunu ifade eden Ünal, çevre illerdeki doktorların şimdiden transfer görüşmelerine başladığını aktardı. İstifaların tek sebebinin özellerin verdiği yüksek ücretler olmadığını savunan Ünal, bu duruma mecburi hizmet için bölge şehirlerine gelen doktorların görev süresini doldurmasının ardından batıya geçememesinin de etkili olduğu söyledi. Ünal, "2 yıl önce Van'a gelmiş, 2 yıl bu bölgeye hizmet etmiş bir anestezi uzmanı, tayin istediğinde puanı tutmadığı için hiçbir yere gidememektedir. Halbuki yeni mezun bir anestezi uzmanı için son kurada İzmir'de bir Eğitim Hastanesi'nde mecburi hizmet kurası açılmıştır." Ünal, tam gün yasasının çıkmasıyla istifaların artacağını belirtti.
Doktor sayısını artırmak için yabancı hekim getirme çalışmalarına izin verecek yasa çalışmalarını sürdüren Sağlık Bakanlığı, özelleri yüksek maaşlar konusunda uyardı. Bakanlıktan üst düzey bir kaynak, "Hekime 15-20 bin YTL verip hasta bakmak özelleri iflasa götürür" dedi. Fark ücretlerinin özellerdeki hekimlerin maaşlarını finanse etmek için kullanıldığını aktaran aynı isim, devletin belirlediği fiyatın en fazla yüzde 20'si kadar fark ücreti standardının yasalaşmasına dikkat çekti. Bakanlık olarak fark ücretini bıçak parasıyla eşdeğer gördüklerini de sözlerine ekledi.
İHA 17 Aralık 2007