Tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, 5 Şubat 2020 tarihinde adil yargılanma talebi ile başlattıkları açlık grevini, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna dönüştürmüşlerdi. Adil yargılama talebiyle yürüttükleri ölüm orucunda Av. Ebru Timtik 238. günde 27 ağustosta yaşamını yitirmiş ve Av. Aytaç Ünsal ise 210. günde hastanede gözetim altında tutulmaya devam ediliyor.
Hatırlayacağımız üzere cezaevinde olan avukatlar İstanbul Adlı Tıp Kurumunun yaptığı muayene sonucunda, sağlık durumlarının cezaevi koşullarına uygun olmadığına karar vermiş. Ancak Adli Tip Kurumu raporuna göre acil tahliye edilmeleri beklenirken, pandemi hastanelerinin mahkum tecrit koğuşlarında tutulmaya devam edilmişlerdir.
Av. Aytaç Ünsal Ailesi ve avukatlarının açıklamalarına göre sağlık durumunun günden güne daha kötüye giden avukatın sağlığı ve hayatı için endişeliyiz.
Adil yargılanma hakkının ihlali gerekçesiyle Yargıtay 16. Ceza dairesine başvuruda bulunan avukatlardan Av. Ebru Timtik yaşamını yitirmesine rağmen bu talebe hala karşılık verilmemektedir. Adil yargılama gibi en temel haklarla ilgili bile açlık grevi/ölüm orucu eylemi yapmak zorunda bırakılan avukatlardan Av. Aytaç Ünsal yaşatmak ve toplumsal vicdanımızın yeni bir yara almaması için adaletin yeniden inşa edilmesinden geçer.
Açlık grevleri ve ölüm oruçları konusunda evrensel normlar üzerinden değerlendirme yapan sendikamız her zaman yaşam hakkından yana tutum almıştır. Yaşam hakkını savunan, insan yaşamını her türlü kavram ve kaygıdan bağımsız olarak ele alan ve her şeyin merkezine insan yaşamını ve sağlığını koruyarak şekillendiren sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yaşam hakkını savunmaya devam ediyoruz.
Av. Ebru Timtik’in yaşamını yitirdiği gibi Av. Aytaç Ünsal’ın yaşamını yitirmemesi için daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçilmelidir. Siyasi iktidarı mevcut yasalarda da yer alan temel hak ve özgürlükler ile Av. Aytaç Ünsal’ı içeren talepler çerçevesinde adım atmaya, açlık grevinde olan avukatla görüşmeler yapmaya davet ediyoruz. Yarın çok geç olabilir, herkesi duyarlı olmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]