Pandemi ile birlikte sağlık alanında daha da görünür hale gelen iş yoğunluğu, angarya ve kötü çalışma koşulları devam etmektedir.
Kadın emekçilerin yoğun istihdam edildiği ve çalıştığı sağlık alanı gün geçmiyor ki cinsiyetçi ve kadın düşmanı politikalardan kaynaklı erkek şiddeti, tacizi ve tehditleri ile karşılaşmasın…
Sağlık hizmeti sunan biz kadın emekçiler kötü çalışma koşullarından doğan bir çok sorunla baş etmeye çalışırken bir taraftan da cinsiyetçi tutumlarla, cinsel saldırı tehditleriyle mücadele ediyoruz. Son dönemlerde daha da artan şiddete ve tacize karşı sosyal medya üzerinden imdat çığlıklarına dönüşen kadın sağlık emekçilerin sesini duyun artık.
Her türlü şiddetin olağanlaştırılmaya çalışıldığı bu dönemde kadın sağlık emekçileri kimi zaman çalışma arkadaşından, yöneticisinden, hastadan, hasta yakınından veya Büşra’nın yaşadığı gibi sosyal medya üzerinden saldırılara hedef olabilmektedir. Kadın olmalarından kaynaklı yaşadıkları bu her türlü şiddet biçimi hukuk karşısında cezasızlıkla sonuçlanmaktadır.
Ankara Şehir Hastanesi’nde görevli olan sağlık emekçisi Büşra hemşire, sosyal medya hesabı üzerinden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan aşure istemiş ve Büşra hemşirenin talebine Twitter hesabından cevap veren Mansur Yavaş “Sevgili kızım Büşra, senin nezdinde Şehir Hastanesi’nde çalışan tüm sağlık personelimiz için aşurelerimiz yola çıkıyor. Afiyetle yiyin, iyi ki varsınız” demişti.
Daha sonra S. Kaan Altınok isimli Twitter hesabı kullancısı, Yavaş’ın tweetini alıntılayarak cinsiyetçi tehdit içeren bir tweete Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı etiketleyerek sağlık emekçisinin iş feshini istemiş ve hemşire arkadaşımızı cinsel saldırıyla tehdit etmiştir.
Büşra’nın yaşadıkları toplumda iktidarın gündelik olarak kullandığı cinsiyetçi dil ve kadın haklarına fütursuzca saldırmasından bağımsız değildir. Kişilerin siyasi aidiyetlerinin ve dini inançlarının farklı olması ötekileştirmenin, kutuplaştırmanın ve saldırının gerekçesi haline getirilemez.
S. Kaan Altınok isimli bu kişi hakkında derhal gerekli işlem yapılmalı ve tweette etiketlenen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da SORUMLULUK HİSSEDEREK bu işin takipçisi olduğunu beyan etmelidir.
Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak kadına yönelik taciz, tecavüz ve her türlü şiddete karşı her zeminde mücadelemizi yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz.
Sağlık emekçileri yalnız değildir. Büşra Hemşirenin yanındayız.

Merkez Yönetim Kurulu

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]