Açıklamaya SES Eş Genel Başkanımız Nazan Karacabey, MYK üyelerimiz, Adıyaman Şube yönetimimiz ve KESK Adıyaman yöneticileri de katıldı. Maraş merkezli depremlerin birinci yılında Adıyaman’daki yıkıma ilişkin sosyal hizmet raporunu açıkladı. Açıklamaya SES Eş Genel Başkanımız Nazan Karacabey, MYK üyelerimiz, Adıyaman Şube yönetimimiz ve KESK Adıyaman yöneticileri de katıldı.

Raporu SES Adıyaman Şubesi Eş başkanı Halil İbrahim Aydın sundu. Rapor için  tıklayınız 

Açıklamada söz alan Eş Genel Başkanımız Nazan Karacabey şunları dile getirdi:

6 Şubat depremlerinde, Adıyama’da, 8.387 kişi hayatını kaybetti. Deprem öncesi nüfusu 635 bin olan Adıyaman’da %85 hasarlı bina sayısı var. Adıyaman can kaybının en fazla yaşandığı, konut stokunun oransal olarak en fazla zarar gördüğü il olmuştu.

Adıyaman ili düzeyinde 58 konteyner kentte, ortalama 116.554 kişi yaşıyor.

Buradan yöneticilere sesleniyoruz: “Depremden sonra milli dayanışma paketini çıkardınız, halktan alınan KDV, ÖTV, MTV gibi vergileri fahiş oranda arttırdınız yetmedi. 2023 Temmuzunda, 762 milyar lirasını depremle ilgili harcamalara ayırmak üzere 1 trilyon 120 milyarlık ek bütçe yaptınız; aradan geçen bir yıla rağmen, deprem bölgesinde hala tek çivinin çakılmadığını, molozlarını dahi kaldırılmadığını görüyoruz. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere; en temel ihtiyaçların karşılamasındaki sorunlar devam ediyor. Bu büyük yıkımın tek sorumlusu, sadece kâr hırsıyla başı dönen, yaşadığı her şeyi ranta çevirmeye çalışan müteahhitlere de yıkılamaz; çünkü asıl sorumlu bu hırsı besleyen, büyüten, denetim yapmaktan, etkili yaptırımlar uygulamaktan, süreçleri kurallara uygun yürütmekten aciz bir hukuk sistemini inşa eden ve bu sistemi her gün yeniden yeniden üreten hukuksuzluktan beslenen, köhne düzenin sahipleridir.

Buradan bir kez daha altını çiziyoruz; depremin ilk iki günü boyunca ortalıkta görünmeyenleri de, kendi sorumluluklarının üzerini örtmek için başlattıkları algı operasyonunu da unutmadık. Aradan bir değil, 100 yıl geçse de yaşadığımız acıları ve bu acıları bizlere reva görenleri unutmayacağız! KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak 6 Şubat depremi başta olmak üzere bugüne kadar yaşadığımız depremlerde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı özlemle anıyor, yakınlarını kaybedenlere bir kez daha başlık sağlığı diliyoruz.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]