İstanbul Aksaray Şubemiz “promosyon fiyaskosuna” karşı Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni bina B kapısı önünde açıklama yaptı.

Açılış konuşmasını İstanbul Aksaray Şube Eş Başkanımız Yasemin Bakır’ın gerçekleştirdiği eylemde şubemiz adına açıklamayı yapan İş Yeri Temsilcimiz Hande Rida Karakaya şöyle konuştu: “Promosyon anlaşması ile ilgili bakanlık düzeyinde henüz resmi bir açıklama olmamasına rağmen, birkaç il sağlık müdürlüğü, medya ve yetkili sendikanın sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı ile Ziraat Bankası maaş promosyon anlaşmasının imzalandığı anlaşılmaktadır. Yapılan paylaşımlardan anlaşıldığı üzere, sağlık emekçilerine 3 yıllık protokol karşılığında 25.200 lira nakit, 1800 lira kredi kartına para puan yüklemesi, 2000 lira ise 6 aylık dönemlerde 2 taksit olarak kredi kartına para puan yüklemesi şeklinde anlaşmaya varıldığı ifade ediliyor. Hiçbir sağlık emekçisi sendikası temsiliyetinin olamadığı, şeffaf ve ihale usulü ile yapılmayan bu anlaşmayı kabul etmemiz mümkün değildir. Sağlık emekçilerinden yana değil bankadan yana tavır alan, sağlık emekçisini kredi kartı kullanmaya zorlayan bu anlaşma, sağlık emekçisinin sistemin içinde daha fazla ezilmesini dayatmaktadır. Bu emekçi karşıtı sözleşmenin derhal iptal edilmesini, emekçiden yana, emekçiyi koruyan ve kollayan bir sözleşme imzalanmasını talep ediyoruz. Yetkililere soruyoruz: Neden altı ay önce yani Haziran ayında bile aylık 1000 lira kadar teklif veren bankalar var iken, ekonomik şartların her geçen gün ağırlaştığı ve Ocak 2023 zamlı maaşlarımızı göz önünde bulundurduğumuz zaman çok daha iyi rakamlarda anlaşma sağlanabilecekken, aylık 700 lira gibi düşük rakamda anlaşma imzalandı? Neden kredi kartına para puan yüklemesi gibi uygulama ile sağlık emekçilerine kredi kartı kullanma zorunluluğu dayatılıyor. Şartlar böyle ortada iken, çok daha iyi bir anlaşma yapılabilecekken, böyle kötü bir anlaşmanın arka plan pazarlığında ne var? Merak ediyoruz doğrusu. Bir sorumuz da sözde yetkili ama özde etkili olmayan sarı sendikaya; bundan 4 ay önce bile çalışan sayısı bakımından, sağlık emekçilerinin sayısı ile kıyaslanamayacak kadar az, sadece 5500 çalışanı olan Anadolu Üniversitesi, 3 yıllık protokol karşılığında her bir çalışana 41.500 lira gibi bir rakamda anlaşma sağlarken, koca bir sağlık emekçileri ordusu çalışanları için 25.200 lira gibi bir rakamı nasıl kazanım olarak görmektesiniz? Bu kadar etkisiz ve tepkisiz kalmasını sağlık emekçilerinin takdirine bırakıyoruz. Uyarıyoruz! Sağlık emekçileri sendikalarının temsiliyetinin olmadığı, şeffaf ve ihale usulü ile yapılmayan, sağlık emekçisinden yana olmayan bir banka promosyonu anlaşması için tepkisiz kalmayacağız ve şimdi sayacağım birtakım girişimlerde bulunacağımızı belirtmek istiyoruz.

  • Tüm sağlık emekçileri olarak kredi kartlarımızı iptal edeceğiz.
  • Ek hesap açtırmayacak, ek hesabı olanlarımız da kapatacaklardır.
  • Hiçbir kredi kullanımında bulunmayacağız.
  • Maaşımızın yattığı gün, maaşımızı başka banka hesaplarımıza aktaracağız.
  • Limit kısıtlaması nedeni ile maaşlarımızın bankamatiklerden çekilemeyen tutarlarını, şubeleri meşgul edecek şekilde veznelerden elden talep edeceğiz.
  • Ve son olarak da bireysel ve kitlesel olarak, sağlık emekçilerinin söz sahibi olacağı ve bankalarla yasal yollarla olabilecek şekilde maaş promosyon anlaşmalarımızı kendimiz yeniden yapacağız.”

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]