4 Temmuz 2022 tarihinde sendika yöneticilerimizin yargılandığı davanın 2. duruşmasına dair bilgilendirme notudur.

Sendikamızın 4 dönem eş genel başkanları/genel başkanlıklarını yapmış, önceki dönem MYK üyelerimiz ile önceki dönem Ankara Şube Eş Başkanımız ve MYK üyelerimize yönelik 25 Mayıs 2021 tarihinde bir sabah operasyonu ile başlayan ve önceki dönem Eş Genel Başkanımız Gönül Erden’in tutuklu diğer yöneticilerimizin adli kontrol ile yargılandığı davanın 2. Duruşması 4 Temmuz 2022 günü görüldü.

Bu duruşmada üyesi olduğumuz uluslararası konfederasyonlar PSI ve EPSU ile Birleşik Krallık’tan dayanışma amacıyla gelen UNİSON,  konfederasyonumuz KESK ve bağlı iş kolları, emek demokrasi güçleri ile siyasi partiler bizleri yalnız bırakmadılar. Yine birçok şube/temsilciliğimizden yöneticilerimiz duruşmayı izlemek için bizlerle birlikte idi. Sendikamızı hiçbir zaman yalnız bırakmayan uluslararası ve yerel emek ve demokrasi güçlerine teşekkür ediyoruz. Biz biliyoruz ki birlikte yürüttüğümüz emek ve demokrasi mücadelesi ile dayanışmamız bize dayatılan karanlığı yırtacağız.

Önceki duruşmada ve iddianamede de gördüklerimizi dün duruşmayı izleyen uluslararası heyet ile çok sayıda kurum temsilcisi de gördü ki aslında yargılanan sendikal faaliyetlerimiz, kadın mücadelemiz ve demokrasi mücadelesidir. Çünkü iddia ettikleri suçlamalara dair hiçbir delilleri yoktur.

Yöneticilerimizin sendikal eylem ve etkinlikler ile ilgili şube/temsilcilik yöneticilerimiz ile yaptıkları görüşmelere dair tapeler, pandemi döneminde yapılan açıklamaların tamamı dava konusu yapılmıştır. Hatta pandemi döneminde ek ödemeler ile ilgili yapılan açıklama bile sanki bir yerlerden talimat alınmış ta yapılmış gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Savcılık suç unsuru bulamayınca bu sefer sendikamızın hazırladığı 2 adet belgeseli dahi suçlamaya gerekçe yapabilmiştir. Bu belgesellerden bir tanesi SES’in 20. Kuruluş yılı nedeni ile çekilen belgeseldir. Diğeri ise sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren SES üyesi sağlık emekçilerine ithaf edilen Siyaha Karşı Beyaz Belgeseli’dir.

Siyasi iktidar bu dava ile sendikamızın emek mücadelesini suçlama konusu yaparak mücadelemize zarar vermek istemektedir. Üstelik ortada suç teşkil eden hiç bir delil olmadığından bu suçlamayı iftiracı tanıklar üzerinden yapmaya çalışmaktadır.

İlk duruşmada mahkemeye getirileceği söylenen tanıklar bu mahkemeye de getirilmemiştir. Tanıklar mahkemeye getirilmediği için tutuklu yargılanan eski eş genel başkanımız Gönül Erden hakkında tanık dinlenmesi olmadığı için tutukluluğuna devam denilmiştir. Süreç bizzat kasıtlı olarak uzatılmış ve tedbir amaçlı olması gereken tutuklama cezalandırmaya dönüştürülmüştür. İlk mahkemede adli kontrol durumu arttırılan Eş Genel Başkanımız Selma Atabey’in ise bu duruşmada tutuklanmasına karar verilmiştir.

SES tarihi emekçilerin ve toplumun sağlık hakkı mücadelesi tarihidir. Bu davayla sağlık hakkı, sendikal haklar ve kadın mücadelesi yargılanmak istenmektedir. Salgın döneminde hakları verilmeyen sağlık emekçileri için aktif mücadele eden sendikamızın faaliyetlerinin dava konusu yapılmasını kabul etmiyoruz. İktidarın yapması gereken salgınla mücadele etmektir, sağlık emekçilerinin haklarını vermektir. Hak mücadelesi veren emek örgütlerini yıpratma çabası sonuç vermeyecektir. Yüzlerce sağlık emekçisinin ve binlerce insanın yaşamına mal olan pandeminin kötü yönetildiğini, bu ölümlerin alınmayan tedbirler nedeni ile olduğunu, her bir ölümün vebalinin siyasi iktidarın üstünde olduğunu bizler anlattıkça sendikamızı kriminalize etmeye, toplumda ve emekçiler içinde itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Biz biliyoruz ki bu davada bu yönelimin bir parçasıdır.

Asılsız iddialarla yıpratılmaya çalışılan sendikamız dün olduğu gibi bugün de sağlık emekçilerinin hak ve hukuk mücadelesini ısrarlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir. Tutuklu eski ve yeni eş başkanlarımız serbest kalıncaya kadar da arkadaşlarımıza özgürlük taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 05.07.2022

 

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]