Şişli Etfal Hastanesi’nin yerinde kalması için mücadele eden Şişli Etfal Dayanışması, Şişli-Taksim-Şişli güzergahında bisiklet turu ve Şişli Meydanı’nda “Geçmişten Günümüze Şişli Etfal” fotoğraf sergisi açtı.

Bisiklet turuna İstanbul Şişli Şube Eş Başkanımız Abuzer Aslan, TİS ve Hukuk Sekreterimiz Fırat Burak Gürhan ve Şişli Etfal Hastanesi İş Yeri Temsilcimiz İpek Deniz katıldı.

Bisiklet turunun ardından yapılan ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün de katılarak destek verdiği eylemde Şişli Etfal Dayanışması adına açıklama yapan Betül Adatepe şöyle konuştu: “Şişli’nin tüm branşlarda faaliyet gösteren, tam teşekküllü tek devlet hastanesi olan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, binaları depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılıyor. Arkamızdaki sergide fotoğraflarla hikayesi anlatılan Etfal Hastanesi, tam 122 yıldır Şişli ve çevresindeki bölge halkına hizmet veriyor. İnsanların sağlıklı yaşamasının, sağlığa erişim hakkının en önemli güvencesi durumunda. Etfal, herhangi bir hastane değil. Tüm birimleriyle, tam teşekküllü bir hastane. Sağlık alanında bir ekol. Uzman doktor, ebe, hemşire ve sağlık elemanı yetiştiren bir okul niteliğinde. Kentsel hafıza anlamında bir tarihsel miras. Kent kültürümüzün bir parçası. 122 yıldır insanlara şifa dağıtmış, kuşaktan kuşağa pek çok insanın gözlerini dünyaya açtığı, bir sağlık kültürü simgesi. Hastanenin taşınma işlemleri tamamlanmak üzere. Bizler uzun zamandır, taşınma sonrası Şişli Etfal’in ve iştah kabartan arazisinin ne olacağını sorduk. Nasıl bir proje düşünüldüğünü açıklamalarını istedik. Yanıt alamadık, hâlâ alamıyoruz. Onların kafalarında hangi rant, yağma, talan tilkileri dolaşıyor bilemiyoruz. Bizlerin kafasında tilkiler dolaşmıyor, çünkü bizim öyle dertlerimiz yok. Bizim kafamızda sağlık hakkımız ve güvence arayışımız var. Hastanemizin elimizden alınması kaygısı var. Bizler Şişli Etfal’in depreme karşı yenilenerek, tam teşekküllü bir kamu hastanesi olarak mevcut yerinde hizmete devam etmesini istedik. Rantın değil halkın talebine kulak verin dedik. Kaygı ve kuşkularımızı giderin, Etfal’in Şişli’de, yerinde kalacağını ve aynı muhtevada hizmete devam edeceğini açıklayın, halkın endişelerini giderin dedik. Basın açıklamaları yaptık, bildiriler dağıttık, etiketler yapıştırdık, on binlerce imza topladık, afişler yapıştırdık, pankartlar astık. Şişli Meydanında başlattığımız turumuz Taksim’e uzandı. Kortejimiz dönüşte Etfal Hastanesi’ne uğradı. “Etfal Yapılsın Yerinde Kasın” yazılı pankartı hastane duvarına astı. Oradan da başladıkları noktaya, buraya geri döndüler. Şimdi hep birlikteyiz. Dövizlerimizle, balonlarımızla, alkışlarımız ve sloganlarımızla yol aldık. Yol güzergahında molalar vererek halka seslenerek pedal çevirdik. Sağlık hakkımız için pedal çevirdik. Erişilebilir sağlık hakkımız için, parasız sağlık hakkımız için, nitelikli sağlık hizmeti için pedal çevirdik. Etfal halkındır kapatamazsınız demek için, Şişli Etfal Şişli’de kalsın demek için, Etfal Şişli’de güzel demek için, Hastanemiz elimizden alınmasın diye pedal çevirdik. Butik hastane istemiyoruz demek için, özel hastane istemiyoruz demek için, paralı sağlık hizmetine mahkum edilmeyi reddediyoruz demek için, parasız, kamusal sağlık hizmeti almak herkesin hakkıdır demek için pedal çevirdik.

Kentin merkezindeki tam teşekküllü bir kamu hastanesini tasfiye edemezsiniz demek için, Şişli Etfal’ı kapatmanın veya tam teşekküllü bir hastane olmaktan çıkarmanın vebalini taşıyamazsınız demek için, bizleri yeni salgınlarda, büyük İstanbul depreminde, toplumsal şiddet olaylarında çaresiz bırakamazsınız demek için, acile yetişmeye çalışırken İstanbul trafiğinde, yollarda can vermek istemiyoruz demek için, yaşlıların, engellilerin yollarda sürünmemesi için, halka rağmen, halkla inatlaşarak bir şeyler yapmaya çalışanların akıbeti hayrolmaz demek için pedal çevirdik. 122 yıllık tarihsel mirasımız elimizden alınmasın demek için, 122 yıllık kültür yok edilmesin demek için, 122 yıllık değerimizi ranta, yağmaya, talana kurban vermeyeceğiz demek için, 122 yıllık sağlık çınarımız kesilmesin demek için pedal çevirdik. Erişilebilir, nitelikli, parasız sağlık hakkımıza saygı duyduğunuzu göstermeniz için, Etfal binalarının yenilenerek aynı yerinde, tam teşekküllü olarak hizmete devam edeceğini açıklamanız için, endişelerimizi giderecek, halkın beklentilerine uygun bir proje yapılacağının güvencesini vermeniz için pedal çevirdik. Her pedalımız Etfal içindi. Sağlık Bakanına ve karar verici kişi ve kurumlara soruyoruz, yanıt bekliyoruz. İstediğimiz yanıtı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Pedallerimiz Etfal için döndü. İnanıyoruz ki, rüzgar da halktan yana dönecek.”

Doğa İçin Sanat Derneği (DİSDER) organizasyonu ve desteğiyle Şişli Meydanı’nda açılan “Geçmişten Günümüze Şişli Etfal” fotoğraf sergisine Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Şişli Etfal Hastanesinin 122 yıllık tarihinden kesitler sunulan sergide, hastanenin ilk çekilen fotoğraflarından taşınma sürecindeki fotoğrafına kadar, kronolojik sırayla 38 adet siyah-beyaz fotoğraf yer aldı. Üç gün açık kalan serginin açılışında konuşan Şişli Etfal Hastanesi İş Yeri Temsilcimiz İpek Deniz yürütülen çalışmalar ve talepler hakkında bilgilendirme yaptı.

Sergiyi düzenleyen DİSDER adına konuşan Göksen Ezeltürk ise Doğa İçin Sanat Derneği olarak doğanın ve doğada yaşayan tüm canlıların yaşam hakkına dair kamuoyunda farkındalık yaratmak için İstanbul içinde ve dışında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu kapsamda, insanın en temel hakkı olan yaşam hakkına ve yine bunun en temel unsuru olan sağlık hakkına dikkat çekmek adına ilk günden itibaren Şişli Etfal Dayanışması’nın paydaşı olarak Şişli Etfal Dayanışması’nın çalışmalarına destek verdik. Depreme karşı güçlendirme gerekçesiyle Şişli Etfal Hastanesi’nin bölünerek taşınması kararı alındı ve taşınma çalışmalarında sona gelindi; ancak, güçlendirme çalışmaları tamamlandıktan sonrasında hastanenin ne olacağına dair yetkili merciler tarafından resmi bir bilgilendirme halen kamuoyuna yapılmadı. Oysa bizler, yani sağlık hakkına duyarlı STK’lar ve Şişli sakinleri; sadece Şişli için değil, tüm çevre ilçeler için de parasız sağlık imkanı sağlayan hastanemizin deprem güçlendirme çalışmaları sonrasında yine, yeniden, aynı yerde tam teşekküllü kamu hastanesi olarak faaliyetini sürdürmeye devam edeceğinin teyidini yetkili bir ağızdan almak istiyoruz.”

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]