Ankara Şubemiz, Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği: Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri İle Değil, Pandemi İle Mücadele Edin

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ankara’daki sağlık emek ve meslek örgütleri, Eş Genel Başkanımız Selma Atabey, önceki dönem Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, Eski Genel Başkanlarımızdan Bedriye Yorgun, eski MYK üyelerimiz Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever ile Ankara SES Şube önceki dönem Eş Başkanımız Rona Temelli ve Ankara Şube eski Yöneticilerimiz Erdal Turan ve Ramazan Taş’ın gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Sağlık emek ve meslek örgütleri ile değil pandemi ile mücadele edin” açıklamasında bulundu.

Ankara Şube Eş Başkanımız Nazan Karacabey ve ATO Başkanı Ali Karakoç’un da konuşma yaptığı basın toplantısında Ankara Şubemiz, Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ile Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği adına ortak açıklamayı yapan Ankara Şube Eş Başkanımız Kubilay Yalçınkaya şöyle konuştu:  “Pandeminin hemen başında “yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” dedik. Birçok açıklamamız hem toplumun hem biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşam ve sağlık hakkına dönük oldu. Yine çalışma alanlarımızda artan risklerimizle birlikte ekonomik ve özlük haklarımız çerçevesinde taleplerimize yönelik açıklamalarımız oldu. İş yerlerinde örgütlülüğümüzü büyüttük ve salgının yönetilmez halini eleştirilerimizle açıklamalarımızla ortaya koyduk. Tamda bu dönemde iktidar ve çevresinden yoğun baskılar altında kaldık hedef gösterildik.

*En temel görevimiz olan ekonomik ve özlük haklarımıza yönelik talebimiz rüşvetçilik olarak nitelendirildi.

*Eylemlerimiz provoke edildi,

*Sağlık politikalarına ve pandemi yönetimine yönelik açıklamalarımıza, yandaş basın kalemşörleri iktidar tarafından müdahale edilmezse Hakkımızı helal etmiyoruz açıklaması yaptılar,

*Salgın yönetimine karşı önerilerimiz ve toplumu bilgilendirme görevimiz iktidar ve çevresi tarafından eleştirildi,

*Toplum sağlığına yönelik açıklamalarımız ulusal ve milli çıkarlara zarar veriyor olarak nitelendirildi,

*Sosyal ve yandaş medya üzerinden sağlık emek ve meslek örgütleri hedef gösterildi,

Biliyoruz, iktidar somut olarak da gösterdi ki, pandemi ile mücadeleden iktidar kendini yeniden var etmeye çalışmaktadır. Nitekim “başarı öyküsünü” de kitaplaştırmıştır. Ancak aşı temininden, filyasyona, test uygulamalarından doğru tedavi yaklaşımına birçok alanda hem toplum sağlığına hemde sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin haklarına yönelik taleplerimizi her defasında dile getirdik. Amacımız toplumun tüm kesimlerinin söz söyleyebildiği, taleplerinin karşılandığı bir pandemi sürecinin izlenmesiydi. Ancak iktidar bunun yerine sağlık muhalefetini susturarak gizlediği vaka ve ölüm sayıları ile pandemiyi yönetebileceğini düşündü. Süreç içinde pandemiyi yönetmek yerine algıyı yönetmeyi tercih edenler maalesef yarattıkları algının her sarsılışında biz sağlık emek ve meslek örgütlerine daha da saldırganca tavır aldı. Son olarak Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’na yönelik gözaltılar bunun sonucunda gerçekleşmiştir. 25 Mayıs 2021 tarihinde aralarında SES Eş Genel Başkanı Selma Aabey, önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Eski Genel Başkanları Bedriye Yorgun, eski MYK üyeleri Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever ile Ankara SES Şube önceki dönem Eş Başkanı Runa Temelli ve Ankara Şube Yöneticileri Erdal Turan ve Ramazan Taş gözaltına alındılar. Pandemi sürecinde 50 bine yakın yurttaşın ve en az 434 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiği, 140 binden fazla sağlık emekçisinin ise enfekte olduğu bu dönemde, sağlık emekçilerine yönelik olarak yapılan baskıları ve hukuksuzluğu kabul etmemiz mümkün değildir. Sağlık emekçilerinin motivasyona ihtiyaçlarının olduğu, haklarının verildiği bir süreç yaşanması gerekirken, alanda fazla sayıda sağlık emekçisi açığı bulunurken, sağlık emekçilerinin işlerini yapması engellenerek gözaltına alınması, pandemiyle mücadeleye yapılmış bir müdahaledir. Bir kez daha ifade ediyoruz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin pandemi yönetimine yönelik eleştirilerini baskılamak yerine dinleyin, teleplerini provoke etmek yerine karşılayın. Bizler pandemi ile mücadele eden sağlık ve sosyal hizmet emekçileriyiz. Bir “başarı öyküsü” ve emek varsa bu bizim başarı ve emeğimizdir. İktidara bir kez daha sesleniyoruz:  Pandemiyi bilimsel ilkelere uygun, şeffaf ve toplum katılımıyla yönetin. Halkımıza da ifade ediyoruz ki bundan önce olduğu gibi bundan sonra da halkımızın sağlık hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Gözaltına alınan sağlık emekçileri derhal serbest bırakılsın.”

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]