Mersin Tarsus Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan 40 yaşındaki üç çocuk babası Kadir Saldız, dün tutmuş olduğu 24 saatlik nöbeti teslim ettikten sonra sabaha karşı ben biraz dinleneceğim diyerek uzandığı kanepeden bir daha uyanmadı, uyanamadı.

Lenfoma tedavisi gördüğünü söyleyen bir meslektaşı “ben biraz dinleneceğim” diyerek gitti. Bir daha uyanmadı, arkadaşım gözlerimin önünde hayatını kaybetti diyerek isyanını haykırdı.

Öncelikle Kadir Saldız arkadaşımızın yakınlarına, çalışma arkadaşlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Sağlık emekçilerinin izin, emeklilik ve istifa etme hakları dahi anayasaya aykırı bir şekilde ellerinden alınmıştır. Uzun çalışma süreleri pandemi ile birlikte daha da artmıştır, personel eksikliği ile iş yükleri çok daha fazla artmıştır.

Sendikamız pandeminin başından beri kronik hastalıkları bulunan sağlık emekçilerinin bu ağır çalışma koşullarında idari izinli sayılmasını defalarca dile getirdi. Bu amaçla birçok kez basın açıklamaları, eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. Başta bakanlığın buna duyarsız kalması, kurum idarecilerinin bu durum karşısında gösterdiği anlayışsız ve işler yürüsün gerisi ne olursa olsun şeklindeki tavırları, sağlık emekçilerini göz göre göre ölümün eşiğine getirdi. Ayrıca görevi başında yaşamını yitiren arkadaşımızın Covid-19 testinin pozitif çıktığı yönünde bilgi de alınmıştır. Düşünün hem kronik hastalığı olduğu halde çalıştırılıyor hem de pozitif olduğu anlaşılıyor. Kısacası sağlık emekçisine açıkça “ne olursa olsun sen ölümüne çalışacaksın” deniyor.

Örneğin, Ankara’da bir sağlık emekçisine yüzde 77 engelli olmasına ve kronik akciğer yetmezliği bulunmasına hatta açmış olduğu davayı kazanmasına rağmen idari izin verilmedi.

Buradan Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz ve Sağlık Bakanını uyarıyoruz: Sağlık emekçisi de tüm insanlar gibi etten, kemiktendir. Ne robot ne de köle değildir. Salgınla özverili ve olağanüstü mücadele ederken yaşamlarından olmaktadır. Halkın sağlığını korurken ve onları yaşatmaya çalışırken canımızdan olmak istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak için acil taleplerimizi karşılayın:

1- Kronik hastalığı olanlara ve kanser geçmişi olan veya tedavi olanlara derhal idari izin verilmelidir.

2- Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır.

3- Kronik yorgunluğu olan ve tükenmişliğin sınırına gelen sağlık emekçilerine yönelik yeterli dinlenme, beslenme ve dönüşümlü çalışma koşulları sağlanmalıdır. Diğer kamu çalışanlarına yönelik yapılan günlük altı saat çalışma sağlık emekçileri için de bir hak olarak görülmeli ve fazla yaptırılan mesai karşılığı izin verilmelidir.

4- Sağlık emekçilerinin sağlığı ve toplum sağlığı için kadrolu ve güvenceli istihdamla sağlık emekçisi sayısı artırılmalıdır.

Yeter! Taleplerimizi ve SES’imizi duyun artık! 27.12.2020

 

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]