Ankara Şubemiz: Ankara’da Günlük Covid-19 Vaka Sayısı 2100-2500 Aralığında

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ankara Şubemiz, “Ulusal çıkarları değil, toplum sağlığını düşünerek bizler açıklıyoruz” diyerek, Ankara’da günlük Covid-19 vaka sayısının 2100-2500 aralığında olduğuna, vakaların okulların açılması ve mevsim değişikliğiyle birlikte son bir haftalık süreçte bir önceki haftaya göre % 20 – 25 aralığında arttığına dikkat çekti.

Ankara Şubemiz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bugüne kadar halkımızın ve biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşam hakkı verileri gizlenerek ulusal çıkar vurgusuyla yok sayılmıştır. Toplumda yükselen güvensizlik karşısında Sağlık Bakanı tarafından kesitsel taramaların sonuçlarının açıklanacağı ifade edilmiş ancak açıklama gerçekleşmemiştir. SES Ankara Şube olarak toplum sağlığını ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini düşünerek verileri açıklamak bizlere düşmüştür; İlimizde pandeminin başından beri gerçekleşen pozitif vaka sayısı 450 bin civarı gerçekleşmiştir. Yine ilimizde günlük vaka sayısı 2100 – 2500 aralığında gerçekleşmekte, vaka başına 3- 4 temaslı takibi yapılmaktadır.

İlimizde vaka sayıları, Bakanın Ankara ilinde vaka sayısını düşürdük açıklaması, okulların açılması ve mevsim değişikliğiyle birlikte son bir haftalık süreçte bir önceki haftaya göre % 20 – 25 aralığında artmıştır. İlimizde sonbahar dönemi ile birlikte artan hastane başvurularına Covid vaka artışı da gerçekleşince, yatak doluluk oranlarımız yeniden %80– 85 aralığına yükselmiştir. Yatak doluluk oranlarının yeniden kritik seviyeye yaklaşması nedeniyle hastalar evlerinde takip edilmektedir. Artan vaka nedeniyle 110 kişilik iletişim ekibi kurulmuştur. 780 filyasyon ekibi ise artan ve artık kronik olarak süren yoğun hasta sayısı ile mücadele etmektedir. Ankara ilinde 935 filyasyon ekibi sayısı olduğu Eylül döneminde ekip başına 21 – 25 aralığında hasta sayısı düşerken, hasta sayısının düşmesi gerekçesiyle filyasyon ekip sayısı da 780’ne düşürülmüştür. Artan vaka ve filyasyon ekip sayısı düşürülmesi nedeniyle ekip başına halen 21 ile 25 hasta düşmektedir. Filyasyon ekipleri Kasım ayı ile birlikte daha zorlu şartlarda daha fazla hasta sayısı ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu durum filyasyon ekiplerini Tükenme noktasına getirmektedir. Sağlık emekçilerinin bu yoğun ve süreklilik hali gösteren mücadesi ise Sağlık Bakanlığı yaklaşımı nedeniyle adete boşa çıkarılmaktadır. İktidarı ve Sağlık Bakanını bir kez daha ilimizdeki vakaları açıklama konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz. Artan vaka sayısının sebebi sadece maske, fiziksel mesafe, hijyen değil sorumsuzca davranarak açıklanmayan verilerdir. Veri açıklamada ki skandal karşısında aşı müjdesi verilmesi artık sizleri kurtarmamaktadır. Sağlık hizmetleri ekonomisinde yarattığınız bataklık her geçen gün daha görünür olmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlık ve yaşam hakkı riske atılırken, bir yandan da emekçiler, Anayasal hakları gasp edilerek yaratılan bataklığa mahkum edilmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak pandemi fırsatçılığına izin vermeyeceğimizi sağlık ekonomisinde yaratılan bataklığın sorumlusu olmadığımızı ve bedelini de ödemeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]