Merkez Yönetim Kurulumuz basın toplantısı düzenleyerek, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan “Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi”ne ilişkin sendikamızın değerlendirmesini açıkladı.

Merkez Yönetim Kurulu adına açıklamayı yapan Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, “normalleşme” diye tarif edilen sürece geçişin epidemiyolojik veriler ve değerlendirmeler kapsamında yapılmadığını, bilimsel verilerin açık, şeffaf biçimde sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçileri ve halkla paylaşılmadığını belirterek, “Yeniden açılma sürecinin hem zamanlamasının hem de sürecin aşamalarının Dünya Sağlık Örgütü’nün de vurguladığı ölçütler ve bilimsel yaklaşımlar üzerinden ilerlemediğini, bu sürecin daha çok ekonomik değerlendirmeler üzerinden yürütüldüğü yönündeki değerlendirmemizi hatırlatmak ve bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi.

Salgın sürecinin yönetiminin genelinde olduğu gibi, İl Pandemi Kurulları ve Sağlık Müdürlüklerinin çalışmalarına da sağlık emek ve meslek örgütlerinin, sağlık emekçilerinin dahil edilmediğini hatırlatan Erden, “1 Haziran sonrasında da bu eksiğin giderilmesine yönelik bir belirleme/değişim olmadığı anlaşılmaktadır. Bu ise, kurulların etkin/ortak çalışmaları ve denetlenmeleri açısından önemli sorunlar oluşturmaktadır. İl düzeyindeki verilecek kararlarda bilimsel ve detaylı vaka verileri ve aşamalarının bilgisi önemlidir, ancak il düzeyinde de veriler sağlık emek meslek örgütleri ile paylaşılmamaktadır. Bu da, sürecin kararlarının verilmesindeki kriterler, bunların değerlendirilmesi ve denetlenmesi konusunda yine kapalı bir mekanizma ile sürecin yürütüleceğini göstermektedir” diye konuştu.

Erden, çalışma rehberinde hiçbir şekilde açıklık, şeffaflık ve ortak çalışmadan bahsedilmediğine dikkat çektiği konuşmasında sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlık salgınının başından beri yürüttüğü tekçi anlayışını sürdürmeye devam etmektedir. Sağlık emekçilerinin sağlığı ele alınmamıştır. Tüm eksiklerine rağmen süreç rehberi olarak yayınlanan adımların uygulaması konusunda Bakanlığın bir iradi duruşu olacak mıdır? Yoksa anlayış “benim yöneticim işine geleni uygulasın ama önemli olan sorunları görünür kılmayacak bir çalışmanın yürütülmesidir” mi olacaktır? Ya da rehber sadece bildik devlet bürokrasinin “gerekli düzenlemeleri yaptık” savunusunun bir aracı mıdır? Koronavirüs salgını öncesi ve Koronavirüs salgını süresince yapılan uygulamalar, “normale” geçiş yönetimi bunu açık bir göstergesidir. Pandeminin başından beri sağlık emekçilerinin bu sürecin öznesi olduğu sağlık emekçilerinin sürece dahil etmeden salgınla mücadele edilemeyeceğini defalarca kez ifade ettik. Bizler salgının önlenmesinde ve kontrol altına alınması için, toplum sağlığı için, kendi sağlığımız için, haklarımız için mücadele ettik, bundan sonra da etmeye devam edeceğiz.”

Sağlık Bakanlığı “Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi”ne ilişkin sendikamızın değerlendirmesinin bütünü için tıklayınız  

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]