Ordu Şubemiz: Sağlık Emekçileri İçin Güvenli Çalışma Ortamı Sağlanmalıdır

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ordu Şubemiz, Ordu Devlet Hastanesi pandemi biriminde çalışan sağlık emekçilerine KKE verilmemesi hakkında yaptıkları açıklama hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan İl Sağlık Müdürüne aşağıdaki açıklamayla yanıt verdi:

“Ordu Devlet Hastanesi birimlerinde çalışan sağlık emekçileri sendikamız ile irtibata geçerek “Pandemi birimi haricindeki birimlere şüpheli hasta yatmasına rağmen çalışana yeterli KKE verilmediği” şikâyetlerini iletmiştir. Bunun üzerine aynı hastanede çalışan iş yeri temsilcilerimiz ve üyelerimiz aracılığı ile bu olayın doğruluğunu teyit ettikten sonra Ordu SES Şube olarak basın açıklaması yapılmıştır. Bu açıklamadan sonra Ordu İl Sağlık Müdürü bir açıklamada yer verilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını iddia edip açıklamayı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştır. Pandemi süresince canlarını ortaya koyarak çalışan binlerce sağlık emekçisi yeterli koruyucu önlem alınmadığı için hasta olmuş, 30 sağlık emekçisi hayatını kaybetmiş ve Sağlık Bakanının açıklamasında sonucu öğreniyoruz ki 7425 sağlık emekçisi enfekte olmuştur. Bütün bu süreçler boyunca koruyucu malzeme eksikliğini dile getirerek sorunların çözülmesini isteyen sağlık emekçileri hedef gösterilmiş hatta gözaltına alınmıştır. İktidarın yapması gereken eksikleri dile getiren sağlık emekçileri ve örgütleri üzerinde baskı kurmak, susturmak değil uyarılarını dikkate alarak gerekli düzenlemeleri yapmak, salgın yönetimine sağlık emekçileri ve örgütlerini dahil etmektir. İl Sağlık Müdürlüğü cevap yazısında yetersiz KKE ile çalıştırılan sağlık emekçilerinin durumuna, 6 kişinin çalıştığı birimlere 5 gün için toplamda 5 maske dağıtılmasına yönelik bir açıklama getirememiştir. sadece 23.03.2020 tarihinden itibaren dağıtılan ekipman sayısının rakamını vermiş, 690.527 ekipman dağıtımı olduğunu söyleyerek bu sayıyla kamuoyunda yeterli dağıtım yapıldığı algısı oluşturmak istemiştir. Açıktır ki, sağlık emekçilerinin kişi ve gün başı ekipman ihtiyaçlarını toplam sayıya döktüğümüzde ihtiyaç 690 binin çok üzerindedir. Sendikamızın açıklamalarında ekipman eksiğine ilişkin somut örneklerle değerlendirmeler yapılmış olmasına rağmen, bunlara cevap verilememiştir. Bunun dışında İl Müdürlüğü tarafından, Covid sebebiyle vefat eden kişilerin naaşının uygun şartlarda nakledildiği açıklamasına ağırlık verilmiştir.

-Şüpheli hastaların yattığı birimlerde , şubemiz basın açıklaması yapıldıktan sonra KKE verilmiştir.

-Normal birimlere yatıp birkaç gün sonra COVİD şüphelisi olarak pandemi birimine transferi yapılan hastalar mevcuttur. Bu süre içerisinde şüpheli vakalar normal birimde yatırılır iken diğer hastalar ve servis çalışanları tamamen korunmasız kalmıştır.

-6 kişinin çalıştığı Aile Sağlığı Merkezlerine verilen 5 günlük KKE sayıları elimizde olan tutanaklarda mevcuttur. Tutanaklarda görüldüğü gibi yetersizdir.

Amacımız hiçbir idareciyi ve çalışanı karalamak yada rencide etmek değil, toplumun ve sağlık emekçilerinin sağlığını korumaktır. Sendikamızın açıklamaları dikkate alınmalı, sağlık emekçilerinin sağlığını korumak için yeterli koruyucu malzeme, güvenli çalışma ortamı sağlanmalıdır.”

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]