Düzce Temsilciliğimiz, sağlık emekçilerine tarama testi yapılması ile ilgili olarak Düzce İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Yazılarda şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde ve dünyada yaşadığımız Covid-19 salgınından ilk önce ve en çok etkilenen sağlık emekçileridir.

Sağlık ve sosyal hizmet alanında faaliyette bulunan sendika olarak taleplerimiz:

1-Daha önce Ankara İlinde kurulup sonrasında kapatılan tarama merkezinin örneğinin ilimizde açılmasını, aile hekimliği personelleri, filyasyon ekipleri, acil servis, pandemi servisi, karma servis ve yoğun bakım servisleri çalışanlarının 5 günde bir taramaya tabi tutulması gerekmektedir.

2- Salgın yönetimi bir bütündür. En önemli aşaması ise filyasyondur. Şu anda da Bakanlığımızın hedefi virüs taşıyanları tespit edip yayılmasını engellemektir. Dolayısıyla tarama yapılması başarılı filyasyonun da öncülüğünü yapacaktır.

3-Sağlık çalışanlarının pozitif olması durumunda tespit edilmediğinden temas ettiği sağlıklı insanlara da hastalığı yaymaya devam edecektir. Önceden tedbir alınarak testin yapılması gerektiği ortadadır.

Daha önce Ankara İlinde yapılan testi pozitif çıkan sağlık emekçilerinde, Covid-19 belirtisi olarak kabul edilen öksürük, ateş, nefes almada zorluk gibi belirtiler yoktur. Bu örnek, sağlık emekçilerine semptom şartı aranmadan test yapılmasının ne kadar gerekli ve hayati olduğunu apaçık göstermektedir. Çünkü rutin test uygulaması olmasa, bu sağlık emekçileri çalışmaya devam ediyor olacak, bu süre içerisinde etraflarına virüs yayıyor olacaklar, hem birlikte çalıştıkları kişiler hem de hizmet verdikleri hastalar için bulaştırıcı olmaya devam edeceklerdi. Şimdi ise rutin test sayesinde hem kendileri hem bugüne kadar temas ettikleri sağlık emekçileri ve diğer kişilerle ilgili önlem alınabilecektir. Rutin test uygulamasını ertelemek sağlık emekçilerini, ailelerini, birlikte çalıştıkları kişileri ve temas ettikleri kişileri bilerek tehlikeye atmaktadır.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm sağlık kurumu ve kuruluşlarında bütün sağlık çalışanlarının (sağlık hizmetleri, genel idare hizmetleri ve yardımcı hizmetler personellerinin) tamamına (öncelik durumuna göre planlama yapılarak) 5 (beş) günde bir test yapılması, yapılan test sonuçlarının bilgi için sendikamıza gönderilmesini talep ediyoruz.”

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]