Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen Mahallesi mevkiinde donarak yaşamını yitirdiği iddia edilen 13 göçmenin  nerede ve durumlarının ne olduğu bilinmezken, Van-Tatvan yolunda göç devam ediyor ve mülteciler donma riski ile karşı karşıya. Bitlis Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak mevcut duruma ilişkin izlenim, görüş ve önerilerimiz;

2,5 yıldır Van-İran sınırından kaçak yollarla başlayan, Van’dan Tatvan -Ahlat -Adilcevaz ilçelerine doğru devam eden bir yasa dışı göç güzergahı mevcut.

Göç yoğunlukla Afganistan, Pakistan ve  savaştan etkilenen, ülkelerini terketmek zorunda kalan insanlardan oluşuyor.

İnsan kaçakçıları tarafından 700 dolar karşılığında Van’a giriş sağlanırken, göçmenler bu güzergahta Van’dan kaçak  tekneler ve otobüsler ile Tatvan, Adilcevaz ve Ahlat ilçelerine getiriliyor. Mültecilerin ifadelerine göre, büyük şehirlere özelikle  İstanbul’a aile ve akrabalarının bulundukları illere kalıcı yerleşmek için insan kaçakçılarına para ödeyerek bazen bir haftayı bulan bekleme süreci sonrasında göç yolculuğu devam ediyor.

Tatvan’da mülteciler  yoğun olarak otogar bekleme salonu ve Bilali Habeş Camii’nde kalıyorlar. Halkın dayanışma amacıyla  sağladıkları olanaklardan faydalanıyorlar. Otogar bekleme salonunun işletmecisinin beyanına göre günde en az  50 mültecinin geldiği, yaz aylarında bu sayının 300 kişiyi bulduğu ve 2,5 yıldır aralıksız devam ettiği şeklinde.

08.02.2020 tarihinde meteorolojiden alınan bilgiye göre, son 48 saatte Bitlis il genelinde yağan karın yüksekliği 195 cm boyutlarına ulaştı. Hava sıcaklığı -8 -23 derece, tipi ve yoğun kar yağışı devam ediyor. Bu şartlar altında göçün devam etmesi, donma ve ölüm riskini artırıyor. Çoğunluğu kışa elverişsiz kıyafetler giyinmiş olan mültecilerin bu şartlar altında dışarıda temel ihtiyaçları (barınma, beslenme) karşılamadan yaşaması imkansızlaşıyor.

Sendika olarak denetlenebilirliği, kontrolü ve insani ihtiyaçların giderilmesi noktasında yereldeki kurumlara acil çağrıda bulunuyoruz. Mülteci ölümleri yaşanmadan, vakit kaybetmeksizin önlem alınmalı!

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×