25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, Dicle Amed Kadın Platformu tarafından İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemine katılım sağlandı. Eylemde, 28 Kasım 1996 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Mahmut Mordeniz ve eşi Fahriye Mordeniz’in akıbeti soruldu.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, kayıp yakınları oturma eylemlerinin 12 haftadır Diyarbakır Valiliği tarafından keyfi ve hukuk dışı bir şekilde yasaklandığını hatırlatarak “Yasaklamalarla, hukuk dışı keyfi uygulamalarla gerçeğin üstünü örtemezsiniz. Gerçeği karartamazsınız. Biz her koşulda, her alanda, her yerde gerçeği savunmaya ve haykırmaya devam edeceğiz. Kolluk kuvvetlerinin insanları katletmesinin üzerinden yıllar da geçse, bu hakikat kaybolmayacak ve biz aramaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Kadınların erkek şiddetini tarih boyunca yaşadığını ve yaşamaya da devam ettiğini belirterek “Ama nerede bir baskı, zulüm, işkence varsa, orada direniş vardır. Ve kadınlar tarihten günümüze baskıya zulme karşı hep onurlu bir direniş içinde oldular ve olmaya devam ediyorlar. Onurlu direniş her zaman galip gelecektir. Buna hep inandık, inanmaya devam edeceğiz. Kadınlar olarak direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Dicle Amed Kadın Platformu Sözcüsü Dönem Sözcüsü Bahar Karakaş ise şöyle konuştu: “Kadınlar olarak bugün burada annelerle beraber olmak istedik. Şiddet yalnızca evde eşlerimizin bize uyguladığı şiddet değildir. Devletin yıllardır bize yaşattığı acılar, katliamlar da şiddettir. Üzerimizde kurdukları baskı da şiddettir ve aslında şiddetin en büyüğünü devlet uyguluyor. Erkekler de devletten aldıkları güçle bize yöneliyorlar. Bugün burada anneler ile beraber olmak ve güç vermek istedik. Çok iyi bilinmeli ki var olduğumuz sürece kayıplarımızı aramaya ve akıbetlerini sormaya devam edeceğiz.”

Yapılan konuşmaların ardından İHD yöneticisi Gurbet Yazıcı, 1996 yılında Diyarbakır’da kaybedilen Fahriye Mordeniz ile Mahmut Mordeniz’in hikayesini okudu.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]