Adana: Tasarruf Yapmak İçin Stajyer Öğrencinin Yemeğine Göz Dikilemez

Facebook
Twitter
WhatsApp

Adana Şubemiz, hastanelerde çalışan stajyer sağlık öğrencilerinin “ekonomik kriz ve tasarruf” bahane edilerek haklarının gasp edilmesine dair açıklama yaptı.

Açıklamayı yapan Şube Eş Başkanımız Muzaffer Yüksel, stajyer öğrencilerin sağlık kurumlarında ücretsiz yemek yemelerinin yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Yüksel’in açıklamasının devamı şöyle: “Adana kamu hastanelerinde de geleceğin sağlık emekçisi olacak öğrencilere artık yemek verilmiyor. Yemek isterlerse bir öğün yemek Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 8 TL. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde ise bir öğün yemek 2 TL. Bu durum kabul edilemez, sağlıkta tasarruf olmaz. Stajyer öğrencilere yemek, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği 89. Maddeye göre düzenlenmiş bir haktır. Yataklı Tedavi Kurumlar Yönetmeliğinin 37. Maddesi; “hizmetin 24 saat devam edeceğini” belirtir. Hastalara kesintisiz daha iyi hizmet vermek için hizmet devamlılığı hasta güvenliği ve tedavi açısından zorunludur. Sağlık Bakanlığı Sağlık Kurumları Rehabilitasyon Tesislerine verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun 209. Maddesinde de açık olarak kesintisiz hizmet verilen yerlerde hizmet üreten personele yemeğin kurumdan ücretsiz karşılanması net olarak belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı ve dolayısıyla sağlık hizmeti veren kurumlar diğer kurumlardan farklı olarak kâr mantığı ile değil, sosyal sorumluluk gereği kâr marjı gütmeden sağlık hizmeti sunma mantığıyla çalışmak zorundadır. Krizden çıkışın yolu stajyerlere yemek vermemek değildir. Tasarruf yapmak için stajyer öğrencinin yemeğine göz dikilemez. Stajyerler hizmetin ve geleceğin teminatı, çalışanların yardımcısı, hastaların da moral kaynağıdır. Geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkalım. Stajyerlerin yemeğine göz dikilmesinin asla bir açıklaması yoktur, bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak bunun takipçisi olacağız.”

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]