Şube/temsilciliklerimiz 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutladı. “Halkın Sağlığı ve Geleceğimiz için SESSİZ Kalmayacağız” temasının öne çıktığı etkinliklerde, “Sağlık ekibinin öznesi olan hemşirelerin, hekim dışı sağlık çalışanı, yardımcı sağlık personeli, diğer sağlık personeli, aile sağlığı elemanı gibi ifadelerle tanımlanması hemşire mesleğinin saygınlığını zedelemektedir. Bu nedenle sağlık hizmeti sunumunun bir ekip hizmeti olduğu ilkesiyle hemşirelik mesleğinin özerklik ilkesi derhal hayata geçirilmelidir. Hemşirelik mesleğinin sorunlarının başında ve en önemlisi de iş tanımı dışında ihtiyaç görüldüğü her alanda çalıştırılmasının yanı sıra yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. Sağlık hizmeti sunumdaki artışın son 10 yıla oranla 3 kat artmasına rağmen hemşire sayısının ihtiyaca yanıt verecek düzeyde olmamasının yükü yine fazla çalışma ile hemşirelere yıkılmaktadır. Bugün yaklaşık 400 bin hemşire istihdamına ihtiyaç varken, 2017 verilerine göre aktif çalışan 130 bin hemşire ile sağlık hizmeti verilmeye çalışılmaktadır. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak dayanışma ruhuyla hemşirelerin 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü kutluyor, haklarımızı alana kadar mücadele edeceğimizi bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Adıyaman Şubemizin sendika binasında düzenlediği basın toplantısında metni Şube Eş Başkanımız Fatma Unutmaz okudu.

Mersin Şubemiz de sendika binasında düzenlediği basın toplantısıyla Hemşireler Günü’nü kutladı. Basın açıklaması metnini  Şube Örgütlenme, Eğitim, Basın- Yayın ve Dış İlişkiler Sekreterimiz Filiz Çelebi okudu.

 İstanbul Şubelerimizin Hemşirelik ve Ebelik Haftası nedeniyle Taksim Tünel’den Galatasaray Lisesi önüne yapmak istediği yürüyüşe izin verilmemesi üzerine Tünel’de basın açıklaması gerçekleştirildi. “Mesleğimizin Onuru İçin Hemşirelik ve Ebelik Yasası İstiyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “Şiddet görmekten sıkıldık”, “Lanet gelsin bayram nöbetine”, “Yıpranma hakkımız gasp edilemez” yazılı dövizler açıldı. Sık sık “OHAL sağlığa zararlıdır”, “Sağlıkçılar savaş istemiyor”, “Köle değil ebeyiz, hemşireyiz”, “Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir”, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde ilk açıklamayı yapan Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, şöyle konuştu: “5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü sebebiyle sorunları anlattığımız bir basın açıklaması ve yürüyüş planladık ama maalesef mevcut antidemokratik uygulamalardan bir tanesi daha karşımıza çıktı. Galatasaray Lisesine yürüyüşümüz engellendi. Aslında bu uygulama 23 aydır süren OHAL’in kimlere uygulandığını bir kez daha gösteriyor. Siyasi iktidar sağlık alanında 16 yıldır sorun üretmiştir. Alanda yaşadığımız sorunların dışında kadın olarak da sorunlar yaşıyoruz. Bütün bir hizmet sürecinde yer almamıza rağmen karar almada yok sayılıyoruz. İktidar kadınları yok saymaktadır. Annelik, eş kimliği adı altında kadın eve hapsedilmektedir. İktidarın bugün için melek tarifi yapmasını reddediyoruz” dedi. Erden’in ardından İstanbul Şubeleri adına ortak açıklamayı İstanbul Aksaray Şube Sekreterimiz Emine Atar’ın okumasıyla eylem sona erdi.

Adana Şubemiz ise ebe/hemşire haftası nedeniyle işyerlerini ziyaret ederek, tüm ebe ve hemşirelerin gününü kutladı. Her iş yerine kreş kampanyasını da başlatan şubemiz, 13 Mayıs Anneler Günü kutlamasını da bu hafta kapsamında işyerlerinde gerçekleştirdi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı kurumlarda kalan engellilerin 10 Mayıs Engelliler gününü de kutlayan şubemiz, 11 Mayıs Hemşireler Günü’nde geleneksel kısır  ikramlı pikniği gerçekleştirdi. Çalışan ve emekli olan hemşireler ile ebelerin de katıldığı piknikte, üyemiz Doçent Dr. Ali İhsan Öktem’in “sağlık” alanından fotoğrafları sergilendi. Ayrıca Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal  Kültür Merkezi’nde KESK ve SES üyelerinin oynadığı tiyatro gösterisi de sunuldu.

Şubelerimiz tarafından okunan 12 Mayıs Hemşireler Günü açıklaması metni 

        

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]