Diyarbakır’da Amed KESK Kadın Meclisinin de içerisinde yer aldığı Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) 8 Mart etkinlikleri kapsamında 05.03.2018 tarihinde Demir Otel’de “Kadın, Barış ve Güvenlik” konulu panel düzenledi. Evren Ulutaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panele ihraç edilen akademisyen Fatma Bostan Ünsal, 24. Dönem CHP Milletvekili ve Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur ile akademisyen Ayşe Betül Çelik konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde ilk olarak konuşan Ayşe Betül Çelik, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan 1325 kararının içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Çelik, ülkelerin bu kanunu harekete geçirecek bütçeyi ayırmadığını aslında göstermelik yapıldığını belirterek, “1325 kararı 2000 yılında hayata geçirilmiştir. Barış süreçlerinde kadınların katılımı neden önemlidir dersek; 1990-2000 yılları arasında kadınlar en az referans gösteriliyordu. Barış ve güvenlik kararından sonra bu referans kadınlar açısından arttı. Kadınlar barış masasında erkeklerin ilgilenmediği konularla ilgileniyor” şeklinde konuştu.

Fatma Bostan Ünsal ise kadınların barış masasında yer almadığını kaydederek, Kolombiya’da ki barış müzakerelerini örnek gösterdi. Ünsal, konuşmasına şöyle devam etti: “Kadınlar çatışmalı süreçlerde kutuplaşmayı engelleyebilirler. Kadınların kutuplaşmadan en ez etkilendiği örneklerden birini Kuzey İrlanda’da görebiliriz. Kadınlar orada ‘Kadın koalisyonu partisini’ kuruyor. Süreçte yaşanan eşitsizliği ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kuzey İrlanda yetkililerinin dediği şey, ‘Kadınlar olmasaydı asla bu barış gerçekleşmezdi’ diyor. Kadınların en başarılı olduğu nokta farklı kesimleri bir arada toparlayabiliyorlar. Kadınların barış süreçlerine katılımını Liberya üzerinden bir örnekle de açıklayan Fatma, “Liberya’da kadınlar Cuma günü caminin önünde, Pazar günü ise Kilise önünde barışı anlatıyorlardı. Okuma yazma bilmeyenlere dahi bir şeyler çizerek anlattılar. Kadınların mücadelelerinin başarılı olması biraz da bu şekilde sağlandı. Kadınların başarılı olmalarını sağlayan bir başka husus da yaşadıklarını anlatabilmeleridir. Maruz kaldıkları her türlü şiddetin hikayesini anlatarak daha çok kişiye hitap edebiliyorlar. Kolombiya’da hafıza merkezi kuruldu. Kadınların yaşadıkları rapor haline getiriliyor. Kolombiya’da hafıza merkezi, Türkiye’de Cumartesi Anneleri var. Tüm Cumartesi Annelerini de selamlıyorum. Cumartesi annelerine destek olunması gerekiyor. Artan bir kadın temsiliyeti var. Başarılı bir süreç istiyorsak kadınların buna aktif olarak katılımı elzemdir”

Son olarak konuşan Melda Onur, Ayla Akat Ata’nın kendisini panele davet etmek için aradığını belirterek, ardından tutuklandığını üzülerek öğrendiğini söyledi. Kadın mücadelesine katılım hikayesini anlatan Onur, sürdürülebilir bir barışın savaş zamanlarında konuşulması gerektiğine dikkat çekti. Savaş süreçlerinde barışı konuşmanın bir bedelinin olacağını kaydeden Onur, “İktidarın bir süre gerçekleştirdiği barış süreci bitince barış süreçlerinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Mücadelelerin sosyal haklar temelinde yürütülmesi son derece önemlidir. Kadınların barış süreçlerine katılımı daha çok kadınlarla ilgili kısımlarla sınırlı tutulmaya çalışılıyor. ‘Kadınların meselesini kadınlar çözebilir’ şeklinde bir algı söz konusu. Meclisteki komisyonlara baktığınızda da bunu görebilirsiniz. Kadınların tüm komisyonlara eşit katılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Panel soru cevap şeklinde sona erdi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×