Mersin Kadın Platformu: Kadınlar Mücadele Etmekten Vazgeçmedi, Vazgeçmeyecek!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Mersin Şubemizin de bileşeni olduğu Mersin Kadın Platformu, 24 Şubat 2018 günü Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı basın açıklamasıyla zorla evlilikleri ve çocuk istismarını kınadı. Platform adına açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Elif Yaşar, Türkiye’de kadınların sorunlarının hız kesmeden devam ettiğinin altını çizerek,  çocuk yaşta evliliklere, kadınların zorla evlendirilmesine, erkek şiddetine ve cinayetlere dikkat çekti.

Yaşar sözlerine şöyle devam etti: “Son haftalarda bir yakıcı sorun daha Türkiye’deki kadınların ve cinsiyetçilikten bunalmış olanların gündemine düştü. Çocuk tacizi, çocuk istismarı. Bu eril zihniyet bir yandan çocukların erken yaşta evlendirilmelerinin yolunu açmaya çalışırken bir yandan da çocuk tacizlerine karşı acil önlem alınması taleplerine karşı ‘idam cezası’nı gündeme getirdi. Bu da yetmedi, konu yine çocukların tacize karşı korunmasından saptı ve kadınların mücadeleleri sonucu evlilik içine mahkum kalmamak için Medeni Kanunda yapılmasını sağladıkları bir dizi değişikliğe geldi. ‘Zina’ olarak nitelendirilerek içi boşaltılan bu kavram, kadınların evlilik bahanesi ile öldürüldükleri, her geçen gün şiddete tekrar tekrar mahrum bırakıldıkları bu sistemde kadınlar için başka bir ihtimali tarifleyen bir talep.  Bebeklere,  çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve istismarın had safhada olduğu şu dönemde, kadınların acil önlem alınması taleplerine karşılık, idamın ve kimyasal kastrasyonun (kimyasal hadım) tekrar gündeme getirilmesi cinsel suçların tedavi edilecek bir tıbbi hastalık olarak ele alınmasına aynı zamanda tıbbi tedavinin ceza yerine uygulanmasına yol açacaktır. Dolayısıyla da suç olan ve cezalandırılması gereken bir davranış hukukun alanından çıkarılarak bir sağlık sorununa dönüştürülecektir. Bu durum çocuklara karşı işlenecek suçların devam etmesi anlamına gelmektedir. Yine kadınların itirazları sonucu suç olmaktan çıkarılan birlikteliklerin evlilik içi ve dışı olarak tanımlanması kısıtlamasının yeniden suç kapsamına dahil edilmesi gündeme getirilmiş, eğer yasalaşırsa kadınların kazanımları açısından bir başka kayıp olacaktır. Biz biliyoruz ki getirilen yasa maddeleri, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden bakamayan tüm yasa uygulayıcıları ve hukukçuların elinde özgürlük isteyenlerin aleyhinde kullanılabiliyor. İdam cezasının muhalifleri yok etmek için kullanılması ya da kadınlar için çıkarılan önleyici/koruyucu bazı yasaların kadınların aleyhinde kullanılması gibi.”

Elif Yaşar, “Biz kadınlar biliyoruz ki cadıları yakan engizisyon unutuldu, ama o cadıların torunları hala burada ve mücadeleye devam ediyor! Kadınlar mücadele etmekten vazgeçmedi, vazgeçmeyecek! Yaşasın kadın dayanışması” diyerek sözlerini noktaladı.

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×