Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özel doktoru Cevdet Erdöl, ilaçların “helal olmayan” katkılar içerdiğini ve inançları tehdit ettiğini söyledi.
Sağlık alanını piyasa koşullarına göre düzenlerken diğer taraftan da gericiliği adım adım meşrulaştıranlara soruyoruz;
1.Anne sütü alamayan bebeklerin bu ihtiyacının karşılanması için kurulması düşünülen ‘anne sütü projesi’nden, Türk ve Sünni olmayan annelerin de süt bağışlayabileceği için ‘caiz’ olmadığına karar verip vazgeçtiğiniz doğru mudur?
2.Tıp eğitiminin dinileştirilmesi için uluslararası kongre düzenleyip, devletin her kademesinden katılım sağlamak hangi aklın ürünüdür?
3.Yıllar önce ortadan kaldırılmış olan kimi ölümcül bulaşıcı hastalıkların tekrar hortlamasındaki sorumluluğunuz nedir? ‘helal aşı’ tartışmaları nedeniyle çocuğuna aşı yaptırmaktan imtina eden insanlara karşı sorumluluk taşımıyor musunuz?
4.’Helal gıda’ pazarı kurulması, piyasasının yaratılması hükümetin işi midir? TİS görüşmelerinde helal dondurma ikramının sebebi nedir?
5.’Helal ilaç’ tartışmasının başlatılmasındaki maksat nedir? Neyin pazarı yapılmaya-yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır?
6.Helal ilaç tartışması yürütenlerin bu tarz ilaçlar üreten firmalarla bağı-çıkarı var mıdır?
7.Bu tartışmalar sebebiyle tedavisini aksatabilecek insanların sorumluluğu kimin sırtındadır?
8.Geleneksel ve alternatif tıp yönetmeliğiyle bilimselliği ve geçerliliği kanıtlanmamış uygulamarın Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalandırıp sunulmasının önünün açılması kimleri zengin etmek içindir? Bu tarz uygulamaların modern tıbba alternatif olarak anlaşılmasının sonucu teşhisi geciken, tedavisini erteleyen hastaların sorumlusu kimdir?
9.Bir ülkenin Sağlık Bakanı’nın birincil görevi halkın tamamının nitelikli, bilimsel ve ücretsiz sağlık hizmeti almasını sağlamak değil midir?
10.Toplumun dini hassasiyetlerini de kullanarak yeni bir pazar oluşturmaya çalışan bu tarz açıklamalar konusunda harekete geçecek misiniz?
Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak bu soruların cevabının kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz, yetkilileri göreve davet ediyoruz. Sürecin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]