AKP Tüm İtirazlara Rağmen Rant İçin SUR’u Yıkmaya Devam Ediyor

2015 ve 2016 yıllarında sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalarla büyük bir yıkıma uğrayan Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki yıkım kentsel dönüşüm adı altında devam etmektedir.

Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte 105 gün süren çatışmalı süreç içerisinde bir çok han, hamam, kilise, cami ve tarihi Sur evleri zarar görmüş ya da tamamen yıkılmıştır. Sokağa çıkma yasakları bittiği halde Sur’un yerleşim alanları Sur sakinlerine açılmamış, dozer ve kepçelerle yıkım devam etmiştir.

Toplumsal bir hafızayı oluşturan Sur insansızlaştırılmış, adeta hayalet bir şehre dönüştürülmüştür. Kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırılan bina ve evlerin yıkımını durdurmak için Sur halkı tepki göstermiştir.

On binlerce insan; yaşadığı, sosyolojik-psikolojik ve ekonomik olarak kendini ait hissettiği alanlardan yani evlerinden, Sur’dan bir nevi sürgün edilmeye çalışmaktadır. Oysa kent ve sağlık kapsamında değerlendirildiğinde insanların kendi sokaklarında ve mahallerinde yaşamlarını sürdürmek istemeleri aynı zamanda bir sağlık hakkıdır.

Topraklarından, değerlerinden, emeğinden koparılmaya çalışılan halk tamamen kimliksizleştirilerek yaşamaya zorlanmaktadır. Kendisinin oluşturduğu yaşam biçimine müdahale edilmesini reddeden, komşularından, sokağından kopmak istemeyen Sur halkı ısrarla Sur’u terk etmemekte, kendini bulunduğu kentin kimliğiyle özdeşleştirdiğinin bilinmesini ve kentsel dönüşüme karşı iradesinin görülmesini istemektedir.

Unesco dünya mirasına giren Sur ve Hevsel bahçeleri sadece ülkemiz için değil dünya için de kültürel bir miras olarak kabul edilmektedir.

Beş bin yıllık tarihi-kültürel yapımızın yok olmasına izin vermeyelim. Ortak belleğimiz ve mirasımız olan Sur’a sahip çıkalım.

Kentsel Dönüşüm Bir Toplum Kırımıdır .Toplum Kırımını Durmak İçin;

Kentsel Dönüşüme ve Sur’un yıkımına biz SES’liler olarak hayır diyoruz!

 

 

 MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]