2016 Nisan ayında eşi tarafından öldürülen Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan üyemiz Hatice Çelik davasında nihayet sona gelindi.

Çağlayan Adliyesi 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşması öncesinde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında sunumu Eğitim Sen’den Ayşe Panuş yaptı, ardından basın açıklaması metnini işyeri temsilcimiz Fadime Kavak okudu.

Dava sonucunda 15 yıl ceza verildi.

Basına-Kamuoyuna

 

Meslektaşımız, arkadaşımız Hatice Çelik, bu memlekette boşanmak istediği için, şiddet dolu bir yaşama mahkum kalmamak için, kendi geleceğini eline almak istediği için, insanca yaşanacak bir hayat sürmek istediği için öldürülen onlarca kadından biri.

Hatice, yıllar süren şiddetten kurtulabilmek için çabalayan, çantasında korunma kararıyla öldürülen kadınlardan  sadece biri.

Boşanmak istediği eşi tarafından 12 Nisan 2016’te evinin penceresinden aşağı atıldı. Katili yaşananlara intihar süsü vermeye çalıştı. Hatice hastanede 2 hafta boyunca yaşam mücadelesi verdi, bu mücadeleye hepimiz tanıklık ettik. Fakat onu bu hayatta tutamadık.

Onu kasten öldürdüğü delillerle ortaya çıkan katilin savunması tanıdıktı; “Ben eşimi seviyordum.”

Sevgiyi ölüme, yaşamayı köleliğe, aileyi kadınların esaretine eşitleyen zihniyetin her bir kadın katilinin savunmasına nasıl sirayet ettiğini görüyoruz.

Bugün onlarca kadın cinayetinde, onlarca kadına yönelik şiddet davasında duyduklarımızı yeniden duymak istemediğimiz için;

Bugün, onlarca kadın cinayetinde, onlarca kadına yönelik şiddet davasında yaşananları yeniden yaşamak istemediğimiz için;

Bugün, tek bir kadının şiddet görmesine, öldürülmesine, taciz edilmesine, tecavüze uğramasına izin vermeyeceğimizi söylemek için buradayız.

Hatice’nin katilini tanıyoruz. Hatice’nin katiline olur verenleri, ona cesaret verenleri de tanıyoruz.

Kadınlara evliliği “itaat et, rahat et” diye tarif edenlerin, kadınlara yaşadıkları şiddete, tacize, tecavüze rağmen evlilik içinde kalmasını “görevin” diye salık verenlerin,

kadınlara evde, iş yerinde, sokakta, okulda, otobüste yaşam hakkı tanımayanların el vermesiyle katilin Hatice’yi aramızdan aldığını, nice kadın düşmanlarının aynı cesaretlendirmeyle kadınların hayatını cehenneme çevirdiğini biliyoruz.

Kadınlara yönelik her türden şiddeti meşru görenlerin, katilleri, tekmecileri beraat ettirenlerin, kadınlara nasıl giyineceğini, nasıl doğuracağını, nasıl kahkaha atacağını söyleyenlerin yarattığı eşitsizlik ve adaletsizlik ortamının hepimiz için, tüm kadınlara bir tehdit oluşturduğunu görüyoruz, biliyoruz.

Susmuyoruz, kabul etmiyoruz, itaat etmiyoruz!

Meslektaşımız, arkadaşımız Hatice Çelik’in davasını tüm kadınların yaşam hakkı için verdiği mücadelenin bir parçası sayıyoruz.

Bu davadan çıkacak kararın kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir kazanımı olması için mücadele edeceğiz; çünkü artık tek bir kadın katilinin bile cesaretlendirilmesine, tek bir kadını bile kaybetmeye tahammülümüz yok!  21/06/2017

 

 

                                                                                                          SES ŞİŞLİ ŞUBE

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]