8 Mart’ta Kadınlar, dayanışmayla neşesini birbirine bulaştırdı

Antakyalı Kadınlar “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz için Hayır, kadınlar var” diyerek Köprübaşı’nda bir araya geldi.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Meryem Kılıç, “Her gün öldürüldüğümüz her türlü şiddete maruz bırakıldığımız, tehditler ve baskılar altında yaşamaya bırakıldığımız her alanda irademizin yok sayıldığı bu ülkede bizler birbirimize söz veriyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Tek başına olmaz Hayır, bizler KHK’lara, ihraç kararlarına, emeğimizin daha da güvencesiz hale gelmesine karşı birlikte mücadele ediyoruz” diyerek kadınların birlikte güçlü olduğuna vurgu yaptı.

Kadınlar, Uluslararası Kadın Grevine Antakya’dan selam gönderirken, Hatay’da KHK ile ihraç edilen, açığa alınan kadınlara da dayanışma mesajı gönderdi. Alanda, trafik kazasında yaşamını yitiren Türk Metal Sendikası kadın üyeleri de unutulmadı.

Açıklama, “Kadınların neden hayır” dediğini anlatan skeç ve müzik dinletisiyle birlikte halaylarla sona erdi.

DAYANIŞMA YAŞATIR,
YAŞASIN 8 MART, YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

Antakya’da 8 Mart kadınların birlik, mücadele ve dayanışma günü kapsamında düzenlenen etkinlik dün(04.03.2017) Hatay Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonunda coşkuyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin düzenlenmesinde yer alan kadınlar adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Ses Hatay Şubesi Eşbaşkanı Özden Özgünel, ‘Huzurun başkalarını veya kadınları yok sayarak mümkün olmadığına, tüm ötekileştirici söylemlere karşın kadınlar olarak sorunlarımızın ortak olduğuna, nefret ederek değil birbirimizi dinleyerek, anlamaya çalışarak kadın dayanışmasının önemine’ vurgu yaptı.

Çiğdem Altunok ise, binlerce yıldır kültürleri, inançları ile bu coğrafyada var olan, yerlerinden edilen kadınlarla birlikte tüm dünya kadınlarına selam göndererek konuşmasına başladı. Kadınların sadece mağduriyet yaşayan kişiler olarak değil, toplumsal barışın inşasında aktif özne olarak görmenin önemine değindi.

Mülteci kadınlar adına konuşan Dima ise “Hangi ülkede, hangi kültürde olursak olalım biz kadınların dayanışma içinde olması ve kendini güçlendirmesi gerektiğini” söyledi.

İnsan Hakları Derneği’nden Av. Hatice Can ise Mültecilerin hakları ve Türkiye’deki yasalar üzerine konuşurken, çok eşlilik ve çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesine özellikle kadınların izin vermemesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘Kadına yönelik şiddet’ temalı drama çalışmasını kadınlarla birlikte gerçekleştiren Duygu Şahlar, aynı dili konuşmuyor olsak bile acılarımız ortak diyerek kadınların el ele tutuşmasını istedi ve bu kardeşliğin büyüyerek devam etmesini dile getirdi.

Dayanışma etkinliğimiz geleneksel ‘hahalar’, skeçler, kadın şarkıları ve halaylarla birlikte coşkulu bir şekilde sona erdi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]