Suriye’deki savaştan kaçıp İzmir’e sığınan Suriyeliler, üç yaş altı çocuklara yapılması zorunlu aşı uygulamasının eziyete dönüşmesinden şikayetçi. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şikayetleri dikkate alınmayan kadınlar ‘Haftada iki gün aşı yapılsa böyle kalabalık olmaz’ diyor.
YAZIN SICAK KIŞIN SOĞUK
Bornova Altındağ’daki Toplum Sağlığı Merkezi’ne (TSM) çocuklarının aşısı için giden savaş mağduru kadınlar, yürüyerek çıktıkları yokuştan sonra tüm gün ayakta, betonda oturarak sıralarını bekliyor. Altındağ, Mevlana, Doğanlar ve Çamkule mahallelerinde yaşayan bebeklerin aşıları için belirlenen TSM binası, çok küçük odalardan oluşurken, bekleme ve emzirme odaları olmadığı için kadınlar kucaklarında bebekleri ile yazın sıcakta kışın soğukta isimlerini okunup aşıya çağırılmayı bekliyor.
Güneşin altında çocuklarını hem emzirmeye hem de susturmaya çalışan kadınlar, “Savaştan kaçıp canımızı kurtarmak için buraya geldik. Bebeklerimiz aşı oluyor hastalıklardan korunuyor, sağ olsunlar ancak, aşı işi eziyete dönüştü. Sabah erkenden çıkıp akşama kadar sıcakta sıramızı bekliyoruz. Oturma yeri yok, cam kenarı, ağaç altı, beton duvarda oturup bütün gün bekliyoruz. Oturduğumuz yerdeki sağlık ocaklarına gitsek veya haftada bir gün olan aşıyı iki güne yaysalar, böyle rezillik yaşamayacağız.

STADYUMDAN KAMPA
Sürekli olmasa da iş bulup bir evde kalabilen Suriyelilerin yanı sıra, sokaklarda, park ve bahçelerde kalan ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gitmek için bekleyen Suriyeliler ise, AFAD’ın açıklamasına göre Atatürk Stadında toplanacak. Stadyumdan da kamplara gönderilecekleri haberi, ilk fırsatta Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyelilerin hayallerini yıkmış gibi görünüyor.

kaynak: Birgün

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]