Son dönemlerde artan çatışmalara sonrası yaralanan polis ve eylemcilerin devlet hastanesine getirilmesi sürecinde sağlık kurumları ve sağlık çalışanlara uygulanan şiddet ve darp olayının bir benzeri Nusaybin İlçe Devlet hastanesinde yaşandı.Nusaybin ilçesinde dün gece hükümet konağına yapılanan saldırı nedeniyle çıkan çatışmada 2 polisin yaralanmış, devlet hastanesi acil servisine getirilen yaralıların tedavisiyle ilgilenen sağlık çalışanları ve hastanede bulunan vatandaşlar özel hareket polislerinde silahla tehdit edilmiş, görüntü almak isteyen haberciler ise darp edilmiştir.

Yaşanan bu durumu protesto eden sağlıkçılar ; Nusaybin Devlet Hastanesi bahçesine bir araya geldiler.Yüzlerce sağlık çalışanın katıldığı etkinlikte sağlıkçılara adına basın açıklamayı SES Üyesi ve TTB aktivisti Rıfat ARIDICI okudu.

AÇIKLAMA:
10.08.2015 tarihinde bir aracın arkasından açılan ateş sonucu yaralanan iki vatandaş hastaneye getirilmiş tedavi esnasında sivil insanlar uzun namlulu silahlarla hastane içine girmiştir. Silahlı kişilere karşı herhangi bir müdahalede bulunulmamış ve yasal işlem yapılmamıştır.
11.08.2015 tarihinde Nusaybin hükümet konağına yapılan saldırı sonucu iki yaralı hastaneye getirilmiştir. Olay esnasında hastanenin acil servisi önünde görüntü almaya çalışan basın mensupları hakaret ve şiddete maruz kalmış kamera ve malzemeleri kırılmıştır. Sağlık çalışanları ve halkın gözü önünde darp edilen basın çalışanları acil servisten uzaklaştırılırken güvenlik güçleri tarafından defalarca havaya ateş edilmiştir.
Basın çalışanların yönelik yaklaşımı şiddetle kınıyoruz.
Sağlık çalışanları yaralılara müdahale etmeye çalışırken polisler hastaneye silahlarla girmiştir.
Müdahale esnasında resüsitasyon odasına kadar polislerce girilmiş müdahale eden sağlık personeline silah doğrultulup psikolojik baskı ve hakaretler savrulmuştur.
Emniyet görevlileri, halk ve sağlık çalışanları arasında küfürlü konuşmuş, sağlık çalışanlarına rencide edici yaklaşmıştır.
Bilindiği gibi yine yakın zamanda ilçemizde ambulanslara yönelik saldırılar ve hastane çevresinde yoğun çatışmalar ile defalarca hastaneye şüpheli paket bırakılması söz konusu olmuştur. Çatışmalar esnasında sağlıkçıların biber gazından olumsuz etkilenmesinin yanı sıra defalarca direk hastane bahçesine biber gazı atılmıştır.
Çatışmalar esnasında hastanenin mevzi gibi kullanılması ve bazı durumlarda ambulansların zorla şevke çıkartılıp bazı durumlarda çıkmasına izin verilmemesi hastaneyi ve sağlık çalışanlarını hedef haline getirmiştir.
Bütün bu olaylar neticesinde birçok sağlık çalışanı istifa etmiş kalanlar ise psikolojik mağduriyet yaşamış hastanemizin sunduğu sağlık hizmetinin kalitesi düşmüştür.
Bütün dünyada savaş durumlarında bile tarafların sağlık kurum ve çalışanlarına karşı şiddet uygulamadığı sağlık çalışanlarının da hasta ve yaralılara din dil ırk ve ideoloji gözetmeksizin sağlık hizmeti verdiği bilinmektedir.
Bizler Nusaybin Devlet Hastanesi Sağlıkçıları olarak coğrafyamızda yaşanan olayların taraflarından hangisi tarafından olursa olsun sağlık alanına yönelik saldırıları kınıyor bütün taraflardan daha kaliteli bir sağlık hizmeti verebilmemiz için evrensel sağlık hassasiyetini göstermelerini talep ediyoruz.
Bu temelde hasta ve yaralılar kim olursa olsun canımız pahasına da olsa sağlık hizmetini sunmak için bugüne kadar elimizden geleni yaptığımızı ve bundan sonra da yapacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]