“Gayri ciddi teklif kabul edilemez”

KESK, Çalışma Bakanlığı’nın kamu çalışanlarına 2016 yılı için yüzde 5 artı 4 ve 2017 yılı için yüzde 3 artı 3 maaş artışı teklifine gayri ciddi olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. KESK İzmir Şubeler Platformu eylem ve grev için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

KESK İzmir Şubeler Platformu basın açıklamasıyla Çalışma Bakanlığı’nın kamu çalışanlarına gelecek iki yıl için teklif ettiği maaş artış oranlarına tepki gösterdi. KESK adına açıklamayı Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç okudu. Kılıç, Hükümet’in sunduğu teklifin gayri ciddi olduğunu belirterek “Memur Sen Genel Başkanı, ortada ciddi bir teklif varmışçasına, ‘Hükümet kasayı açmıştır. Kasa açıldı masanın da önü açıldı. 2017 yılı için o rakamları müzakere etmeyeceğimizi belirtmek isterim. 2016 yılı için verilen 5+4 rakamı ise müzakere edilebilir, ancak biz bu rakamın da artırılmasını istiyoruz’ açıklaması yaptı” dedi.

Teklifin toplamda buçukluk bir artışa denk gelmekte olup emekçileri oyalamayı hedeflediğini belirten Kılıç, “Teklif 5 artı 5 dahi olsa bu durumda bile enflasyon altında bir artış yapılmış olacaktır. Mevcut yeni teklif yıllık bazda yüzde 7.5’luk bir atışı ifade etmektedir. Oysa savaş politikalarıyla enflasyon çift rakamları geçmiş durumdadır. Yüksek vergi dilimleri nedeniyle yapılan artışlar zaten eriyip gitmektedir. Mevcut durumda ek ödemeler bir kez daha emekliliğe yansımayacaktır. Talep ettiğimiz 2014 kayıplarımıza teklifte yer verilmemiştir. Gelir vergisi dilimlerine ilişkin maaşlarımızın asgari ücret miktarına denk gelen kısmı için vergi kesintisi yapılmaması, arta kalan kısmı için de en alt orandan vergi alınması talebimiz yok sayılmaktadır. 4/C’liler başta olmak üzere tüm sözleşmelilerin kadroya alınması talebimizin bahsi bile açılmamıştır. Ortada yeni bir teklif değil oyalama vardır” dedi.

Bu süreçte MEMUR SEN hükümetin teklifini kabul etmiyor gibi görünüp satış sözleşmesini Hakem Heyeti üzerinden yapmayı hedeflediğine dikkat çeken Kılıç, kamu emekçileri lehine bir kazanımın yolu grev dahil Hükümeti kamu emekçilerinin hakkını vermeye zorlayacak eylem ve etkinlikler yapılması olduğunu söyledi. İster mutabakat metni ile isterse Hakem Heyeti üzerinden olsun yeni bir satış sözleşmesi hazırlığının yapıldığı açık olduğunu belirten Kılıç “KESK olarak bütün kamu emekçilerinin hakları doğrultusunda fiili meşru mücadelesine devam edeceğiz. Bunu işyerlerinde kamu emekçileriyle paylacağz” dedi. Kılıç, eylem ve genel grev için de hazırlık yaptıklarını söyledi. (dha)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]