KESK’li kadınlar: Memur-Sen ve AKP, TİS masasında erkek-devlet-sermaye ittifakının temsilcisidir

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kamuda toplu sözleşme görüşmelerinin dünkü (12 Ağustos) oturumunda, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy’un konuşmasının  Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından engellenmesi üzerine KESK’li kadınlar bir açıklama yaptı. AKP ve Memur-Sen’in  masada farklı taraflarda oturmuş olsalar da kadın düşmanlığında aynı safta olduğunu söyleyen KESK’li kadınlar  bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hakları için erkek merhametine sığınmayacaklarını, örgütlü mücadelelerine güveneceklerini belirttiler

keskli_kadınlar

Kamuda toplu sözleşme görüşmelerinin dünkü oturumunda, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy’un konuşması Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından engellendi.

Kamuda toplu sözleşme görüşmelerinin dünkü (12 Ağustos) oturumunda, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy’un kadın memurların taleplerini dile getirmek istemesi Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından engellendi.

‘Erkek iktidarınızın sarsılmasından mı korkuyorsunuz?’

KESK Kadın Komisyonu yaptığı basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ” Yıllardır erkeklerden oluşan toplu sözleşme masalarında kadın taleplerinin erkekler tarafından üstünkörü dile getirilmesine KESK olarak itiraz ettik. İş yerlerimizde, sokaklarda, alanlarda verdiğimiz mücadele de emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerinde söz söyleyenin biz kadınlar olması gerektiği anlayışından asla taviz vermedik. Eşit temsiliyet ilkesini ve kadınların kendi kararlarını aldığı mekanizmaları hayata geçirmiş bir emek örgütü olarak TİS masasında da bu ilkelerimize uygun bir tutum sergiledik” diyen KESK’li kadınlar  “Sesimizi kısmaya çalışanlara karşı; kadınlar olarak susmayalım. Memur Sen Başkanına sormak istiyoruz. Sımsıkı sarıldığınız erkek iktidarlarınızın sarsılmasından mı ürküyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Açıklamada 3 Ağustos’ta gerçekleşen ilk oturumda Konfederasyonun genel yaklaşımını ve taleplerini Eş Genel Başkan Lami Özgen’in ifade ettiği, kadın taleplerinin kadın sekreterliği tarafından dile getirileceğini belirttiği söylendi. İlk oturumda Çalışma Bakanı’nın zaman darlığı ve gündemi  bahane ederek gerçekleşecek olan ikinci oturumda iş kolları raporlarına geçilmeden önce kadın taleplerinin sunulabileceğini söylediği ancak ikinci oturumda masada kadın temsiliyetine tahammülü olmayan Memur-Sen’in ”görüşmeleri terk ederiz”  tehdidi üzerine çark ettiği belirtildi.

KESK’li kadınlar  TİS masasında erkek-devlet-sermaye ittifakının AKP ve Memur Sen tarafından temsil edildiğini belirtti. Ve yapılanın yalnız KESK’li kadınlara değil tüm kadınlara karşı düşmanlık olduğunu vurguladılar.

Yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisinin 2016-2017 yılları için Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 3 Ağustos’ta başlamış, dün de (12 Ağustos) ikinci oturumu yapılmıştı.

Kadın düşmanlığı TİS masasında

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen bu görüşmede, kadın memurların sorun ve taleplerini dile getirmesi için KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy’u masaya davet etmiş Özgen’in kalkarak yerini Atasoy’a vermek istemesine Memur-Sen heyeti ayağa kalkarak itiraz etmiş  ve salonu terk edeceklerini söylemişti.  Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, KESK’in kadın sorunlarını dile getirmediğini, toplusözleşme masasını provoke ettiğini savunmuştu.

Bakan Çelik ise KESK Kadın Sekreteri’nin kendi oturduğu yerden konuşmasını önererek KESK heyetini toplusözleşme düzenini bozmakla suçlamıştı. KESK heyeti ise toplu sözleşme masasının kadınlara kapatılması nedeniyle konuşmayı iptal etmişti.

AKP ve Memur Sen aynı safta

KESK Kadın Komisyonu bugün yaptığı açıklamada “Masada bir kadının bulunmasını ve kadın taleplerinin ayrıca dile getirilmesinin masa düzenine ve yönetmeliğe aykırı olduğunu savunan Memur Sen başkanı ve Çalışma Bakanı, masada farklı taraflarda oturmuş olsalar da kadın düşmanlığında aynı safta olduklarını bir kez daha ilan etmişlerdir” dedi.

KESK’li kadınlar “7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan halk iradesini hiçe sayarak, geçici hükümet adına görüşmelere katılan ve milletvekili bile olmayan Çalışma Bakanına, yasa, kasa ve masa düzleminde satış sözleşmeleri imzalamayı kültür haline getirmiş, görüşmelerde tek bir kadının bulunmasına dahi tahammül gösteremeyen Memur-Sen Başkanına sormak istiyoruz; kadınların konuşmasından neden korkuyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

‘Bugüne kadar erkek merhametine sığınmadık’

“Sesimizi kısmaya çalışanlara karşı; kadınlar olarak susmayalım. Sözümüzü ve sesimizi birleştirelim ” diyen kadınlar  “Sımsıkı sarıldığınız erkek iktidarlarınızın sarsılmasından mı ürküyorsunuz. Satış düzeninizi bozduğumuz için mi bizi düzen bozmakla suçluyorsunuz?” derken bugüne kadar hak ettikleri hiç bir kazanımı erkek merhametine sığınarak elde etmediklerini bundan sonra da kadın gücüne, emeğine ve örgütlü kadın mücadelesine güvenerek yürüyeceklerini belirttiler.

Sendika.Org

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]