Son dönemlerde artan şiddet ve çatışma ortamında sağlıkçılar ve sağlık kurumları doğrudan hedef alınıyor. Cizre Hastanesi acil servisi özel harekat polislerince tarandı.

Yaşatma eylemini yapan ve barıştan yana tutum alan sağlıkçılar, güvenlik görevlilerince hedef alınıyor. Son bir haftadır yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda sağlık kurumlarına, sağlık emekçilerine ve sağlık hizmeti alanlara yönelik tutumlar bizi kaygılandırıyor.

Silopi’de olayların başladığı gün hastaneye giden stajyer sağlıkçı Mehmet Tanboğa hastane bahçesinde taranarak yaralanmış; ardından henüz tedavisi bitmeden hastaneden gözaltına alınmıştır.

Yine Silopi’de çalışan Dr. Serdar Acar güvenlik görevlilerince görev yaptığı acil servisten zorla çıkarılarak çatışma bölgesine götürülmek istenmiştir. Acilde görevinde kalmak istediğini belirttiğinde ise kafasına silah dayanmıştır. Bu durumu kamuoyu ile paylaşan Dr. Serdar Acar, korunması gerekirken bu gün TEM’e çağrılmıştır.

Bir haftadır Şırnak’ta sağlık çalışanlarına uygulanan baskı ve şiddete, son olarak bu gün13.30’da Cizre hastanesi acil servisinin özel harekat polislerince taranması eklenmiştir; kaygılarımız giderek artmaktadır. Bu konuda Cizre’de çalışan sağlık emekçilerinin aktardığı bilgiler dehşet vericidir. 5 dakika boyunca acil servis taranmış,  sağlık çalışanlarının yaşamına kast edilmiştir. Özel harekat polisine ait akreplerce acil servis işgal edilmiş, acil serviste çalışan tüm sağlık emekçileri dışarı çıkartılmış, acil servise hasta giriş çıkışı engellenmiş, sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti verememesine sebep olunmuştur.

Günlerdir herkesin gözü önünde sağlık kurumlarına, sağlık emekçilerine ve sağlık hizmeti alanlara yönelik bu tutumlara rağmen Sağlık Bakanlığı sessizlik içinde yaşananları izlemektedir. Sağlık hizmetlerinin tümünden, sağlık emekçilerinin güvenliğinden, sağlık kurumlarının güvenliğinden birinci derecede sorumlu olan Sağlık Bakanlığı, bu güne kadar hiç bir açıklama yapmamıştır. Sağlık emekçilerini ve sağlık kurumlarına yönelik bu pervasızca saldırılara karşı herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Sağlık Bakanlığını bir an önce görevini yapmaya davet ediyoruz.

Sağlıkçılar ve sağlık kurumlarına yönelik uygulanan bu saldırıları kınıyor, sorumlular hakkında gerekli girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

SES MERKEZ YÖNETİM KURULU

10/08/2015

faks

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]