ağız ve diş sağlığı merkezinde hali hazırda devam eden polikilinik hizmetleri hastanede çalışan hekim ve yardımcı personelin özverili çalışmaları sayesinde devam etmektedir
gerek hasta sayısının fazla olması gerekse fiziksel koşulların yetersizliği nedeniyle oluşan sorunlara karşı hergün çeşitli problemlerle yüzyüze kalmaktayız.
dağkapı adsm de entegre hizmeti veren hekim arkadaşlarımız yardımcı personel eksikliği noktasında en kötü koşullarda çalışmakta olup aynı entegre odasında çalışan dört hekim arkadaşımıza bir otomasyon personeli ve bir hemşire yardımcı olmaya çalışmaktadır. ama gelin görün ki aynı oda içerisinde aynı dakikalarda dört hastaya müdahale hizmeti veren dört hekimi sadece bir yardımcı personel asiste edip, bütün bilgisayar girişimsel işlemlerin kayıtlarını bir otomasyon elemanı yapmaktadır.
kayapınar ve bağlar semt polikliniklerinde ise genelde iki hekim arkadaşımıza asistan olarak bir otomasyon elemanı yardımcı olmaya çalışıp,hasta çağırma,işleme hazırlama,sonraki hasta için gerekli dezenfeksiyon işlemlerini yapma, hekimin girişimsel işlem puanlarını bilgisayarda kaydetme işlemlerinin hepsini yapmak durumunda kalmaktadır.bu yoğunluktan dolayı yeterli asistanlık hizmetlerini yetiştiremiyen yardımcı personelin işlerini çoğu zaman hekim yapmak zorunda kalmaktadır.hekim hem hastanın sağlık problemini gidermek hemde herhangi bir hastalık bulaşmasını engellemek için yoğun baskı ve stres altında kalmaktadır.
adsm yardımcı personelinın gerekli yeterlilikte ve beceride olması için sağlık bakanlığı tarafından meslek yüksek okulları açılmış, adsm de çalışan bütün yardımcı personelin bu açıdan yeterli ve kalifiye olması için sertifikasyon programları uygulanmış ve gerekli sertifikalar sınavla verilmiştir.
adı geçen sağlık personellerinin büyük çoğunluğu sertifikasyon sınavından geçip diş hekimliği yardımcısı pozisyonunda kalifiye destek sunmaktaydılar.
genel sekreterliğin kurumumuzdan alınan sağlık personeli yerine yeni sağlık personeli verip sorunumuzu çözmeye çalışması, yeni gelen sağlık personellerinin ağız ve diş sağlığı yardımcı personel sertifikası olmadığından dolayı sorunu çözebilecek gibi görünmüyor.
bu eylemin amacı;genel sekreterliğin aldığı kararın geri alınmasından çok,mevcut durumdaki eksikliklere rağmen büyük zorluklarla devam eden ağız ve diş sağlığı hizmetlerindeki sorunları dahada derinleştireceği endişesidir.
temelde talebimiz her çalışan hekime bir kalifiye yardımcı sağlık personeli düşecek şekilde kararın gözden geçirilip hastalarımızın ve biz çalışanlar yararına genişletilmesidir.
bu eylemden dolayı mağdur olmuş bütün halkımızdan özür diler , basına ve kamuoyuna saygılar sunarız. 09.01.2015
ses diyarbakır şubesi
diyarbakır diş hekimleri odası